StoryEditor
"Svijet današnjice: Izazovi i nade"

Ivanić na Baku Forumu: Evidentno da je sukob u Ukrajini sukob Rusije i NATO-a

Piše fena  /  09.03.2023., 18:35h

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u sklopu desetog Globalnog Baku Foruma da je sasvim jasno da je najveći izazov u svijetu ono što se trenutno događa u Ukrajini i kako je evidentno da je to sukob dvije sile, javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

- Evidentno je da ono što se događa u Ukrajini nema neki lokalni značaj nego da je to sukob, generalno govoreći, dvije sile, dva koncepta, dva svijeta. Jedna je Rusija s jedne strane, a druga je Amerika i NATO zemlje s druge strane - kazao je Ivanić u izjavi za Fenu u glavnom gradu Azerbejdžana gdje sudjeluje na forumu koji ove godine nosi naziv "Svijet današnjice: Izazovi i nade".  

Ivanić je naglasio kako događanja u Ukrajini zaista jeste najveći izazov, jer je potpuno nejasno u kojem pravcu će stvari otići.

- Obje strane idu do kraja, do pobjede, a veliko je pitanje da li ijedna strana u ovom sukobu može pobijediti. To je sigurno najveći izazov - smatra Ivanić.

Pored Ukrajine, za drugi ozbiljni izazov koji dominira svjetskom scenom Ivanić smatra klimatske promjene, a nakon toga tehnološku revoluciju te vještačku inteligenciju.

Dodaje kako se postavlja pitanje postoje li uopće odgovori na spomenute izazove jer, kako ističe, jedan od ključnih problema je evidentan nedostatak pravih lidera.

- Mi danas u modernom svijetu nemamo lidere kakve smo imali npr. 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća, ljude koji su imali viziju što treba uraditi. Politikom danas dominira populizam, a izazovi su tako teški da traže ozbiljne odgovore - istaknuo je Ivanić.

Ustvrdio je kako su skupovi kao što je u Bakuu ipak prilika da se barem pronađe dio tih odgovora, jer su na jednom mjestu okupljeni ljudi s iskustvom i koji su prošli brojne izazove, a rasterećeni su obveze da se ponašaju formalno.

Deseti Baku Global Forum, koji se održava u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, međunarodni je događaj koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana, s ciljem promoviranja dijaloga, suradnje i razmjene ideja između političkih, poslovnih i akademskih lidera iz cijelog svijeta.

Forum se održava svake godine pod pokroviteljstvom predsjednika Azerbejdžana, a okuplja više od 500 sudionika iz više od 50 zemalja.

Dnevnik.ba

12. svibanj 2024 17:27