StoryEditor

Italija dobija novu vladu

Piše D  /  05.09.2019., 08:09h

U Rimu u četvrtak stupa na dužnost nova talijanska vlada, na čelu s dosadašnjim premijerom Giusppeom Conteom.

Svečanost inauguracije vlade bit će održana u predsjedničkoj palači u jutarnjim satima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Novu vladu Italije činit će Pokret Pet zvijezda - M5S, članice dosadašnje vladajuće koalicije, i Demokratska stranka.

Premijer Conte predstavio je u srijedu svoju novu vladu, sastavljenu iz dvije do sada protivničke političke stranke.

Od te neuobičajene koalicije očekuje se da poboljša odnose s Europskom unijom i zauzme blaže stajalište prema imigraciji.

Ministri predloženi uglavnom iz protusistemskog Pokreta Pet zvijezda i Demokratske stranke lijevog centra prisegnut će na dužnost pred predsjednikom Talijanske Republike Sergiom Mattarellom.

Nova vlada dogovorena je nakon mjesec dana političkih previranja, izazvanih neočekivanim raspadom vladajuće koalicije, na inicijativu krajnje desne stranke Lige, točnije njezina čelnika Mattea Salvinija.

On je ocijenio da vlada ne funkcionira i zatražio prijevremene izbore, u nadi da će, na valu svoje velike popularnosti u javnosti, postati premijerom, prenijela je Hina.

Taj kockarski potez Salviniju se obio o glavu i potaknuo do jučer zaklete neprijatelje, populistički M5S i demokrate, da sastave koaliciju, od koje se očekuje da ublaži Salvinijev oštar stav prema europskim proračunskim pravilima, koja on smatra krivima za loše stanje talijanskog gospodarstva, te njegovo odlučno suzbijanje imigracije iz Afrike.

Na ključnu dužnost ministra gospodarstva predložen je Roberto Gualtieri, član Demokratske stranke, koji je sada predsjednik povjerenstva za gospodarska pitanja u Europskom parlamentu i bio je važan za pregovore iz 2018. godine o ublažavanju propisa EU-a o državnoj pomoći posrnulim bankama.

Dužnost šefa diplomacije preuzima predsjednik stranke M5S Luigi di Maio, koji je bio potpredsjednik vlade te ministar za industriju i rad u prethodnoj vladi.

Za ministra vanjskih poslova Di  Maio je predložen unatoč tome što nema iskustva u međunarodnoj diplomaciji.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 18:37