StoryEditor
stampedo

Istražni odbor: Netanyahu je kriv za smrt 45 hodočasnika 2021. godine

Piše hina  /  06.03.2024., 16:35h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu snosi „osobnu odgovornost” za tragične događaje na planini Meron u travnju 2021., kad je 45 židovskih hodočasnika poginulo u stampedu, stoji u izvješću istražnog odbora.

„Zaključili smo da premijer Benjamin Netanyahu snosi osobnu odgovornost” u ovoj tragediji, piše odbor, „jer se katastrofa mogla izbjeći”.

Izraelski premijer je „znao ili je trebao znati da se lokacija tijekom godina slabo održavala” i da može predstavljati „rizik za brojne sudionike” vjerskog festivala koji se tamo održava svake godine kako bi se obilježio židovski blagdan Lag B‘Omer, piše u izvješću. Netanyahu i njegove službe snose odgovornost jer trebaju identificirati probleme koji bi mogli predstavljati “rizik za ljudske živote”, a on nije “djelovao kako bi se očekivalo od premijera, da ispravi stanje stvari”.

Izvješće govori o „izostanku upravljanja” i „kulturi izbjegavanja odgovornosti” izraelskog premijera. Na vjerski festival na planini Meron, na sjeveru Izraela, svake godine stižu deseci tisuća židovskih vjernika na grob koji se pripisuje rabinu Simonu Bar Yochaiju, talmudistu iz drugog stoljeća.

Golema gužva u dijelu određenom za muškarce 30. travnja 2021. uzrokovala je stampedo s 45 poginulih hodočasnika, među njima najmanje 16 djece.  Državni inspektor zadužen za nadzor rada javnih ustanova dva puta je upozoravao na nedostatke te lokacije, 2008. i 2011. godine.

Lider izraelske oporbe Yair Lapid smatra da je Netanyahu trebao odstupiti dan nakon tragedije. „Dok je Netanyahu još uvijek premijer, sljedeća katastrofa samo je pitanje vremena”, napisao je na platformi X. Istražni odbor pokrenuo je Naftali Bennett, premijer od lipnja 2021., nakon što je Netanyahu odbio to učiniti.

27. travanj 2024 18:42