StoryEditor

Istražitelji korak bliže otkrivanju uzroka požara u Notre-Dameu

Piše D  /  17.04.2019., 08:04h

Ovo je dosad najkompliciranija istraga, izjavila je francuska policija. Iako će trajati mjesecima, prvi izvidi pokazuju da je možda riječ o kratkom spoju. Istražuje se mehanizam za dizanje građevinskog materijala koji je, čini se, bio neispravan. Ovo će donijeti olakšanje svima koji su radili na obnovi katedrale.

- Svi naši partneri bez zadrške sudjeluju u istrazi. Želimo više od ikoga da se rasvijetli uzrok ove tragedije. Apsolutno nitko od mojih radnika nije bio na mjestu gdje je buknuo požar - izjavio je Julien Le Bras, vlasnik "Le Bras Freres".

Francuzi dvoje što učiniti -  urušeni toranj obnoviti prema originalnom projektu ili sagraditi novi.

- Prije 19. stoljeća Notre-Dame nije imao zvonik, Viollet-le-Duc ga je dao sagraditi u 19. stoljeću. Međunarodni natječaj riješio bi pitanje - ponovno graditi isti toranj le-Duca ili podignuti novi, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena - izjavio je francuski premijer Edouard Philippe. 

To neće biti jednostavno jer se resturatori ne nalaze preko noći. Zapravo ih ima vrlo malo. No ono čega u obnovi neće nedostajati jest novac koji pristiže odasvud. Bogate francuske obitelji natječu se koja će uplatiti više, njihovi prilozi kreću se od 100 do 200 milijuna eura.

No pomoć sakupljaju i takozvani, obični, mali ljudi. Tako je u dalekom Japanu, u gradu Koya, središtu budističke sekte Shingon, u kojem je hram Kongobu-ji, star više od 1.200 godina, izložena kutija za prikupljanje novca za obnovu katoličke pariške katedrale.

Predsjednik Macron zahvalio je vatrogascima koji su gasili požar i poručio da je ovo trenutak za jačanje jedinstva nacije.

Mediji pišu kako će istražiteljima istraga zadavati veliku glavobolju. Njima još nije dopušten pristup u unutrašnjost katedrale, zbog bojazni da se ostatak svoda ne uruši. Štetu procjenjuju vatrogasci - dronom, javlja reporter HRT-a Miro Aščić iz Pariza. 

Pojavila se informacija da se nakon početka dva puta oglasio protupožarni alarm, ali da ga nitko nije čuo. O tome se u Parizu vodi dosta rasprave. Neki tvrde kako su se vatrogasci mogli učinkovitiije boriti protiv vatre, iako su se na mjestu požarišta pojavili vrlo brzo.

Navodno francuski vatrogasci imaju drukčiji protokol - požar se odmah ne gasi izvana, kako se vatra ne bi povukla u unutrašnjost. Njihovi prvi potezi su bili - gašenje požara iz same katedrale. 

- Zahvalnost cijele Crkve vatrogascima i svima koji su sudjelovali u gašenju požara riskirajući i svoje živote, istaknuo je papa Franjo. "Draga braćo i sestre, osjetio sam veliku bol i osjećam vam se toliko bliskim", poručio je Papa s tjedne audijencije pred tisućama vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pridružio se izrazima suosjećanja i potpore Francuzima i posebice Katoličkoj Crkvi u toj zemlji zbog požara koji je teško oštetio parišku katedralu Notre Dame.

Iz Rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH u Sarajevu medijima je potvrđeno kako je reis Kavazović tim povodom uputio pismo solidarnosti naslovljeno na predsjednika francuske Biskupske konferencije Érica de Moulins-Beauforta.

- Sa žaljenjem smo pratili tužan događaj požara u katedrali Notre Dame u Parizu. Ova tragedija koja je zadesila Katoličku Crkvu i francuski narod pogodila je i sve ljude u Europi i svijetu. Kulturno blago i simbolika katedrale Notre Dame je naše zajedničko europsko i ljudsko naslijeđe i zato njeno razaranje doživljavamo kao zajednički gubitak, stoji u pismu poglavara Islamske zajednice u BiH, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:49