StoryEditor
priopćenje

Islamska zajednica kritizirala Christiana Schmidta: On šalje poruku da nama Bošnjacima netko treba dati pravo da živimo

Piše desk  /  14.10.2022., 13:14h

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagirala je na izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta i poručila da dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika zbog njegovih posljednjih odluka i izjava. Izvukli su dio rečenice u kojemu Schmidt naglašava da u BiH žive Bošnjaci i protumačili ga problematičnim.

"Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promovira integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavom teritoriju države korak su u pogrešnom pravcu", navodi se u reakciji.

Poručili su da, "ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti".

"Nadalje, posljednja izjava gospodina Schmidta kako 'Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjet' je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da netko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji“, priopćeno je Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Poručuju kako "opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne ovise o volji bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive, te kako govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju "pravo živjeti“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada se uzme u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid".

"Smatramo da je obveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese. Bosni i Hercegovini su potrebne europske vrijednosti i standardi ako želi postati dijelom ujedinjene Europe i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji dužnosnika, nije dobrodošlo“, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 19:52