StoryEditor

ISIL opet prijeti: Ubijat ćemo pijane ljude na dočeku Nove godine

Piše D  /  28.12.2017., 05:12h

Visoko producirani video dug osam i pol minuta počinje scenom božićnog bora, šampanjca koji se toči u čašu i glasova slavljenika koji odbrojavaju do Nove godine. No odmah zatim, umjesto veselih čestitki za Novu godinu, čuje se povik ‘‘Alahu Akbar‘‘ (Bog je velik) i zvukovi očitog terorističkog napada. 
 
Božić i Nova godina "nova prilika" za napade
 
Nakon toga, narator poziva sljedbenike ISIL-a da iskoriste slabost alkoholiziranih slavljenika za Božić i Novu godinu kao ‘‘novu priliku‘‘ za sijanje smrti i uništenja, prenosi Newsweek. 
 
‘‘Ova poruka je za braću koja žive među kafirima (nevjernicima). Ne osjećate li bol svoje muslimanske braće u Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Burmi i Palestini? Prorok - mir bio s njim - je rekao: ‘Kafir i njegov ubojica nikad neće biti zajedno u vatri pakla’. Što znači, ubijanje kafira vaša je karta van džehenema (pakla)‘‘, govori dalje nepoznati maskirani muškarac u kameru, držeći kalašnjikov. 
 
Osim odvratnih prijetnji, ovaj džihadist prkosno poručuje da je ISIL ‘‘ovdje da bi ostao‘‘. ‘‘Borit ćemo se i nastaviti se boriti dok ne zavladamo cijelim svijetom pomoću šerijata i ove crne zastave s porukom ‘Nema boga osim Alaha‘.‘‘ 

ISIL je za ovaj video zapravo iskoristio viralni YouTube video koji je snimio kanadski izbacivač prošle Nove godine pomoću GoPro kamere, u baru u Londonu, Ontario.
 

Teroristi prijete i papi Franji 
 
ISIL u svojoj poruci prijeti i kršćanskim svećenicima, uključujući papu Franju na kojeg je montirao nišan. ‘‘Udarite na njihove crkve na zapadu i na istoku‘‘, poziva pristaše diljem svijeta. U videu se nalaze i kadrovi iz New Yorka, gdje je sljedbenik ISIL-a iz Uzbekistana pokušao aktivirati bombaški pojas, na sreću neuspješno. Drugi terorist ubio je osmero ljudi u New Yorku za Noć vještica, zabivši se kamionom.
 
ISIL je u danima prije Božića već poslao čitav niz prijetnji napadima na božićne sajmove i slična okupljališta u zapadnim zemljama. Srećom, nijedna od tih prijetnji nije ostvarena, ali u napadima u Afganistanu za Božić je ubijeno devetoro, a danas još 40 ljudi. ISIS je za posljednji napad preuzeo odgovornost.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:16