StoryEditor

ISIL je izgubio 98% teritorija, pola od toga otkad je Trump predsjednik

Piše D  /  27.12.2017., 01:12h

Do masivnog napretka na bojištu došlo je nakon što su ukinuta “zamorna” pravila iz vremena administracije Baracka Obama, za koju kritičari tvrde da je mogla okončati konflikt puno ranije, piše Fox News. Obamina administracija je prema ovom tumačenju “mikro-upravljala” ratom i izbjegavala intenzivniju zračnu strategiju koja bi dovela do brže pobjede.
 
"Mogli smo postići naše ciljeve u tri mjeseca, a ne tri godine"
 
Tako barem smatra general poručnik David Deptula, bivši zapovjednik američke zračne obavještajne službe: “Pravila ratovanja pod Obaminom administracijom bila su zamorna. Mislim, zašto smo vršili individualno utvrđivanje meta koje se provodilo u Bijeloj kući, što je u nekim slučajevima produljivalo (odluku) tjednima i tjednima. Ograničenja koja su postavljena ustvari su rezultirala većim brojem žrtava”. 
 
“Obama je mikro-upravljao ratom. Mogli smo postići naše (vojne) ciljeve kroz upotrebu razorne zračne moći u tri mjeseca, a ne tri godine”, zaključuje Deptula.

S druge strane, viši savjetnik za protuterorizam iz Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Joshua Geltzer, odlučno osporava kritike da Obama nije učinio dovoljno u borbi protiv ISIS-a. “To je bio najviši prioritet od ranih dana ISIS-a, posebno što se tiče dobivanja teritorijalnog sigurnog utočišta, postojalo je razumijevanje da sigurna utočišta za terorističke grupe mogu značiti terorističke zavjere koje sežu - ne samo u regiju, već u Europu i teoretski i u SAD”, rekao je Geltzer u razgovoru za Fox News.

Od 45.000 džihadista 2015. danas ostalo manje od 1000

Prema posljednjim procjenama američkih obavještajnih službi, u Siriji i Iraku još se nalazi manje od 1000 boraca ove terorističke organizacije, koja je 2015. imala 45.000 ljudi. Teritorij “kalifata” sveo se na sitnu enklavu u pustinji na granici dviju zemalja, dok je u jednom trenutku bio veličine Ohija, s milijunima stanovnika. SAD tvrdi da je u nekih 30.000 zračnih udara ubio čak 70.000 džihadista, ali nekoliko tisuća stranih boraca uspjelo je pobjeći.
 
Da Deptulina tvrdnja ostavlja priličnog prostora za skepsu, jasno je i ako uzmemo u obzir izuzetne ljudske žrtve i materijalnu štetu koju dvije glavne ofenzive koalicije predvođene SAD-om za sobom odnijele. U bitci za Raku, gdje su pretežno kurdski pobunjenici iz Sirijskih demokratskih snaga oslobodile nekadašnju “prijestolnicu” ISIS-a, najmanje 80% grada ostalo je nenastanjivo zbog općeg razaranja nastalog bombardiranjem koalicijskih snaga i miniranja od strane ISIS-a, prema tvrdnji UN-ovih dužnosnika. Najmanje 1300 civila poginulo je u njihovim zračnim udarima, od ukupno 3200 civila, prema izvještaju nezavisne novinarske organizacije za praćenje koalicijskih žrtava Airwars. 
 
Velike civilne žrtve u Mosulu i Raki
 
A u bitci za Mosul, gdje su iračke snage oslobodile grad uz zračnu podršku koalicije, prema istrazi Associated Pressa poginulo je između 9 i 11 tisuća civila, od kojih su najmanje 3200 potvrđene žrtve koalicijskih zračnih udara. Više od milijun stanovnika ovih dvaju gradova evakuirano je i pitanje je kad će se moći vratiti svojih domovima, kojih u mnogim slučajevima jednostavno više nema. Kakav bi ishod bio da su zadržana pravila ratovanja iz Obamina mandata, teško je reći, ali malo je vjerojatno da bi broj žrtava bio viši. 
 
Isto tako, iako je ISIS uglavnom poražen na bojnom polju, i dalje upućuje pozive svojim sljedbenicima diljem svijeta da vrše terorističke napade, ali i preuzima odgovornost za izvedene napade, poput onog za Božić u Kabulu. 
 
Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIS-a, Brett McGurk, upozorio je prošlog tjedna da se konačni slom ISIS-a neće dogoditi tako brzo. “ISIS je postao brand i mnoge prethodno postojeće terorističke grupe - vidjeli ste ovo na Sinaju, na primjer - počinju dizati zastavu ISIS-a, uglavnom da bi vrbovali strane borce i takve stvari”, rekao je McGurk na brifingu za tisak prošlog četvrtka, prenosi Index

Dnevnik.ba

 

29. travanj 2024 15:02