StoryEditor

Iscurila radioaktivna voda u Fukushimi

Piše desk  /  08.02.2024., 10:28h

Curenje radioaktivne vode otkriveno je jučer u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, ali nisu otkriveni tragovi kontaminacije izvan lokacije, priopćio je danas za AFP operator elektrane Tepco.

Ovo curenje od približno 5500 litara u elektrani ozbiljno oštećenoj 2011. dogodilo se prije nego što je voda pročišćena sustavom nazvanim ALPS, koji oslobađa vodu prikupljenu u elektrani od većine njenih radioaktivnih tvari, objasnila je glasnogovornica Tepca.

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno jučer ujutro.

Ta bi voda mogla sadržavati radioaktivne izotope poput cezija 137 i stroncija 90, kaže glasnogovornica Tepca, dodajući da uprava elektrane planira ukloniti tlo kontaminirano curenjem.

"Nije bilo značajnih promjena" u podacima praćenja radioaktivnosti oko elektrane, uvjerava.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi uništena je u strašnom cunamiju 2011. u sjeveroistočnom Japanu.

Dekontaminacija i demontaža elektrane još su desetljećima daleko, a najteži dio - vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora - tek treba započeti.

Nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog ljeta počeo vrlo postupno ispuštati više od 1,3 milijuna prostornih metara vode iz postrojenja u Tihi ocean nakon obrade u sustavu ALPS.

Japan i IAEA uvjeravaju da je ovaj proces, koji bi trebao trajati do ranih 2050-ih godina, siguran za morski okoliš i zdravlje.

Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 20:02