StoryEditor
sponzori terorizma

Iranski veleposlanik u BiH preko bošnjačkih medija brani iransku terorističku vojnu strategiju

Piše desk  /  16.04.2024., 14:41h

Veleposlanik Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman je kazao kako akcija Irana protiv Izraela nije bila napad već odgovor na napad.

 

- Znate da je 1. travnja ‘cionistički režim‘ (demokratska država Izrael) napao konzulat Ambasade Islamske Republike Iran u Damasku, koji je diplomatski objekat s diplomatskim imunitetom, i usmrtio nekoliko iranskih diplomata i vojnih savjetnika koji su boravili u Siriji na službeni poziv sirijske vlade. Veoma je jasno da je bezumni postupak cionističkog režima najeklatantniji primjer kršenja Povelje Ujedinjenih naroda, međunarodnih konvencija, posebice Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961., kao i Njujorške konvencije iz 1973. o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv međunarodno zaštićenih lica, uključujući i diplomatsko osoblje, i zbog toga su mnoge zemlje i međunarodne organizacije osudile ovaj postupak pomenutog režima - kazao je Torkaman u intervjuu za portal Klix.

Iran je inače država koja, uz Katar, najviše sponzorira terorizam na svijetu, njena uloga u međunarodnim odnosima je zlokobna, u toj državi ne postoje individualne slobode nego je na djelu islamski totalitarizam i opresija vlastitig građana. Hamas, Hezbolah i niz drugih barbarskih, islamističkih i terorističkih organizacija Iran izravano podržava. Trakođer, Iran je podržavao i mudžahedinske barbare tijekom rata u BiH a nakon rata je podržavao ustanove koje su promovirale radikalni islam u našoj zemlji.

Ambasador je potom dodao kako je Iran prvo sve pokušao riješiti diplomatski, no da je te planove obustavilo nekoliko zemalja. Ovdje je riječ o brutalnoj laži, ako se zna da je Hamas pobio, masakrirao, silova i oteo na stotine Izraelaca u napadu 7. listopada prošle godine. Hamas je izravan proizvod iranske politike.

Ambasador Irana je dodao kako se u međunarodnom pravu samoodbrana smatra legitimnom. To, pak, znači da Izrael sada ima pravo napasti Iran.

Prema njegovim riječima, u načelima međunarodnog prava samoobrana od agresije smatra se legitimnom i kao pravo, a Islamska Republika Iran, koja je proteklih godina uvijek pokazivala stratešku suzdržanost i strpljenje, odlučila je da ovoga puta odgovori na "agresiju cionističkog režima", kako naziva demokratsku državu Izrael, i da iskoristi pravo na legitimnu obranu.

- Stoga je ova radnja poduzeta kao realizacija inherentnog prava Islamske Republike Iran na samoobranu, što je jasno navedeno u članu 51. Povelje Ujedinjenih naroda, te kao odgovor na opetovanu vojnu agresiju ‘cionističkog režima‘, posebice vojni napad ovog režima od 1. travnja 2024. godine, a njena glavna meta je bila zračna baza iz koje su poletjeli avioni koji su izveli napad na konzulat Irana u Damasku - petljao je ambasador Irana.

 

Kada je riječ o potencijalnom širenju sukoba Torkaman ističe da to Iran ne želi. Kaže kako je Islamska Republika Iran predana privrženosti načelima i ciljevima Povelje Ujedinjenih naroda i odlučno će braniti svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalne interese od bilo kakve nezakonite upotrebe sile i agresije.

Inače, iranski islamistički režim je dobrodošao u dijelove BiH s bošnjačkom većinom o čemu svjedoči činjenica da je iranski veleposlanik dao intervju mediju Klix.ba, najčitanije bošnjačkom meidjiu koji veleposlaniku nije postavio niti jedno jedino pitanje o ulozi Irana u barbarski napad na Izrael i njihovo sponzoriranje terorizma diljem svijeta.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:59