StoryEditor
bliski istok

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Piše fena  /  13.04.2024., 16:19h

Portal Axios je u petak objavio, pozivajući se na američke dužnosnike, da je Teheran obavijestio vlade arapskih zemalja da će gađati američke baze u regiji ako Washington intervenira nakon bilo kakvog iranskog napada na Izrael, kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku prije oko dvije sedmice.

Iran je također obavijestio spomenute vlade da smatra Washington odgovornim za izraelski napad, u kojem je ubijeno sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, među kojima i general, u glavnom gradu Sirije, bez obzira na američke napore da se distanciraju od tog napada.

Američki dužnosnici su dodali da Iran ne može napasti američke snage, osim ako one sudjeluju s Izraelom u kontranapadu, prema procjeni američkih obavještajnih službi. Također očekuju da je cilj Iranaca ograničen odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

Istaknuli su da je administracija američkog predsjednika Joe Bidena rekla da se Tel Aviv nije konzultirao s njom niti ju je obavijestio prije napada, usprkos tome što može utjecati na američke snage u regiji.

 

Napad na objekte

Britanske novine The Telegraph citirale su zapadne obavještajne dužnosnike, koji su rekli da očekuju da će Iran izvršiti napad na vojne i vladine objekte u Izraelu te da neće ciljati civile.

Novine su također citirale jedan izvor britanske mornarice, koji je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo ne planira da se pridruži američkim operacijama u Izraelu.

Financial Times prenio je od nekih diplomata da bi Tel Aviv mogao prihvatiti iranski odgovor na napad na konzulat u Damasku ako se gubici ograniče na materijalnu štetu, ali će odgovoriti ako bude žrtava.

CNN je izvijestio od jednog visokog američkog dužnosnika da Washington očekuje da će Iran izvršiti napade na ciljeve u Izraelu te da će njegovi agenti možda sudjelovati u izvođenju napada.

Dužnosnik vjeruje da će Iran gađati mete i u Izraelu i u cijeloj regiji.

Zvanični izraelski radio izvijestio je da Tel Aviv isključuje iranski napad na njegove lokacije u Iranu, ali je spreman da se suoči sa svakim mogućim napadom.

Izraelski list Yedioth Ahronoth je, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, objavio da postoji maksimalna koordinacija s Amerikancima i drugim stranama te da je stanje pripravnosti na vrhuncu u iščekivanju mogućeg iranskog napada.

Dodao je da, ako Iran izvrši napad, “imamo period upozorenja, koji omogućava pripravnost i presretanje iz zraka”.

Ove izjave dolaze dok svijet čeka mogući odgovor Irana na izraelski napad na konzulat Teherana u Damasku, usred međunarodnih izvještaja u kojima se navodi da je odgovor “neminovan”.

Početkom ovog mjeseca iranski konzulat je podvrgnut izraelskom raketnom napadu, koji je rezultirao ubojstvom sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, uključujući i istaknutog generala Mohammada Rezu Zahedija. Izrael nije zvanično priznao atentat na Zahedija, ali nije ni negirao svoju odgovornost za ubojstvo, javlja Al Jazeera.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 04:34