StoryEditor
preko posrednika

Iran: SAD nas je obavijestio da mu stalna potpora Izraelu više nije u interesu

Piše Hina  /  28.11.2023., 17:32h

Iran tvrdi da je SAD obavijestio Teheran preko posrednika kako želi da humanitarne stanke u izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi postanu stalne i da ne može predvidjeti potpuno vojno rješenje sukoba.

Tvrdnju je iznio iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, koji kaže da je dobio poruku preko posrednika, za kojeg se vjeruje da je Švicarska, prenosi Guardian. Navodi se i kako izjave iranskog ministra mogu biti dio propagande, ali da također odražavaju uvjerenje iranskog režima da Izrael gubi rat i politički i vojno. U opširnoj je objavi objašnjeno da je SAD poslao poruke Teheranu naglašavajući da ne želi regionalnu eskalaciju sukoba, ali ova tvrdnja Irana ide dalje.

"Preko posrednika smo obaviješteni da su u posljednjih 10 dana američka vlada i Bijela kuća došli do zaključka da ova vrsta stalne potpore Izraelu nije u interesu američkih političara i Bijele kuće i da SAD sada ima potrebnu volju zaustaviti ratne zločine izraelskog režima te da je za postizanje trajnog prekida vatre, slanje humanitarne pomoći, sprječavanje prisilnog raseljavanja i poštovanje palestinskih prava. Nadamo se da je ova vijest koja nam je prenesena istinita."

Rekao je da će istinitost ove tvrdnje ovisiti o tome hoće li humanitarne pauze postati trajne. Amirabdollahian je bio vrlo kritičan prema tome što SAD nastavlja isporučivati oružje Izraelu, dok je od Izraela tražio da pokaže suzdržanost.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 08:59