StoryEditor

Iran pogubio boksačkog prvaka: Mučen pa ubijen

Piše D  /  31.01.2021., 09:01h

Iranske vlasti pogubile su bivšeg boksačkog prvaka i poznatog trenera u toj zemlji, Alija Mutairija (30), u Šeiban zatvoru koji se nalazi u Khuzestan provinciji, javlja Jerusalem post, prenosi Avaz.

Ujedinjeni narodi su osudili egzekuciju Mutairija, koja je izvršena u četvrtak, a aktivisti i obitelj kažu da je bio mučen prije nego što je primoran priznati da je ubio dvojicu pripadnika Basij policije, piše izraelski list.

Glasnogovornica Ujedinjenih naroda je za Jerusalem post rekla da UN „snažno osuđuju niz egzekucija, kojih je bilo najmanje 28 od sredine prosinca, uključujući i pripadnike manjina“.

Novinska agencija Islamske Republike je, kako prenosi izraelski list, objavila da je khuzestanski pravosudni sustav saopćio da je "Ali Mutairi, teroristički pripadnik Islamske države, napao Basij bazu", kada su nastradala dvojica pripadnika milicije.

Iako pripadnici Basij paramilitarne skupine nemaju udio u vlasti, vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei ih podržava.Basij policiju je inače osnovao Hamneijev prethodnik Ajatolah Homeini 1979. godine.To nije prvi put da je pogubljen neki sportaš u ovoj zemlji, u rujnu 2020. godine na isti način završio i hrvač Navid Afkari.

Afkari je imao 27 godina a bio je prvak Irana u hrvanju. On je osuđen za ubojstvo člana osiguranja na antivladinim prosvjedima 2018. godine. Svijet sporta se žalio, ali uzalud.

Afkari je pogubljen, kako je rečeno iz suda, u pokrajini Fars, nakon što je ispoštovana zakonska procedura do kraja, na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:21