StoryEditor

‘Irak mora spriječiti napade na baze s američkim vojnicima‘

Piše D  /  17.12.2019., 08:12h

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u ponedjeljak da je s iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem razgovarao o nizu napada na baze u kojima su smješteni američki vojnici, tražeći od njega da uspostavi kontrolu nad situacijom.

U proteklim su tjednima učestali raketni napadi na baze u kojima su stacionirani i pripadnici koalicije predvođene SAD-om, pri čemu nitko za njih zasada nije preuzeo odgovornost. "Treba nam njihova pomoć da uspostavimo kontrolu nad sigurnosnom situacijom i osiguramo stabilizaciju.

Ujedno i dalje pridržavamo pravo na samoobranu i iskoristit ćemo ga", kazao je američki ministar novinarima nakon puta u Europu. Upitan tko je izveo napade, Esper je odgovorio: "Posumnjao bih na Iran koji stoji i iza mnogih drugih zloćudnih poteza u regiji ali teško je uprijeti prstom u bilo koga".

Prethodno je iz ureda iračkog premijera objavljeno da je američki ministar obrane zatražio od Mahdija da poduzme mjere kako bi spriječio napade na baze u kojima su stacionirani američki vojnici. Irački premijer upozorio je Espera da bi jednostrani potezi mogli imati negativne posljedice koje bi bilo teško kontrolirati a mogli bi ugroziti suverenitet Iraka.

Abdul Mahdi podnio je prošlog mjeseca ostavku na premijersku dužnost zbog masovnih protuvladinih prosvjeda. Otada je samo tehnički premijer, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:15