StoryEditor
ukrajinska nuklearna elektrana

Inspekcija u nuklearki Zaporižja, dva reaktora u režimu gašenja

Piše hina  /  25.07.2023., 11:54h

Operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ugasio je dva reaktora zbog rada na održavanju, priopćila je danas uprava nuklearke koja se nalazi pod ruskom kontrolom, na samoj crti bojišnice. Ruske snage su zauzele najveću nuklearnu elektranu u Europi u ožujku 2022.

Dvije strane se međusobno optužuju za granatiranje područja oko nuklearke, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastoji uspostaviti sigurnosni mehanizam kako bi se spriječile moguće nesreće. Prema IAEA-i, jedan od šest reaktora, blok 4, se mora stalno držati u "vrućem" režimu gašenja kako bi i dalje proizvodio paru neophodnu za nuklearnu sigurnost, uključujući preradu tekućeg radioaktivnog otpada u skladišnim cisternama.

Razlika između vruće i hladne faze gašenja

"Kako bismo proveli redovnu tehničku inspekciju opreme u bloku 5, uprava je odlučila prebaciti taj blok u režim ‘hladnog‘ gašenja, no kako bismo osigurali paru za potrebe centrale, reaktor bloka 4 je u ‘vrućem‘ režimu gašenja", objavljeno je na Telegramu.

U "hladnoj" fazi gašenja se voda zagrijava na 70 stupnjeva, dok se u "vrućoj" fazi zagrijava na čak 280 stupnjeva. IAEA je potvrdila da je obaviještena o stanju u nukearnoj elektrani i inspekciji koja se provodi.

Moskva tvrdi da će na posljetku nuklearka biti spojena na rusku električnu mrežu, no niti jedan od šest reaktora ne proizvodi struju. Inspektori IAEA koji se nalaze u centrali primjetili su mine u tampon zoni između dviju strana.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:56