StoryEditor

Imam u Danskoj optužen zbog poziva na ubijanje Židova

Piše D  /  24.07.2018., 05:07h

Tužitelji u Danskoj su podigli optužnicu protiv imama zbog poziva na ubijanje Židova, što je prvi takav slučaj zabilježen u ovoj nordijskoj zemlji. Mundhir Abdallah, imam džamije Al-Faruq u gradiću Norrebro u blizini Kopenhagena, optužen je za citiranje vjerskih poruka, pozivajući muslimane da se bore protiv Židova.

"Neće se desiti Sudnji Dan, sve dok muslimani ne svladaju Židove", rekao je Abdallah u video zapisu koji je u ožujku objavljen na Facebooku i YouTubeu, prenosi Anadolija.

"Ovo su ozbiljne izjave i mislim da je uredu da sud donese odluku o ovom slučaju", navela je tužiteljica Eva Ronne u kratkom priopćenju.

Ovo je prvi put da je Tužiteljstvo u Danskoj pokrenulo takvu optužnicu pod kaznenim zakonom uvedenim 1. siječnja 2017. godine, a koji se odnosi na vjersko propovijedanje.

Ronne je istaknula da je legalno citirati vjerske knjige poput Kur‘ana i Biblije, dodajući da bi ipak poticanje ili pozdravljanje ubojstava ljudi moglo biti kažnjivo i do tri godine zatvora.

Imam Abdallah bi mogao biti kažnjen s tri godine zatvora ukoliko bude osuđen prema zakonu o govoru mržnje. Predmet će biti razmatran pred Okružnim sudom u Kopenhagenu, ali datum početka suđenja još nije utvrđen. Židovska zajednica, koja je u svibnju podnijela žalbu zbog govora imama, pozdravila je odluku Tužiteljstva da podigne optužnicu.

Ministrica za imigracije i integraciju Inger Stojberg, koja je javnosti već poznata po svojim antiislamskim izjavama, opisala je imamove riječi kao strašne, antidemokratske i odvratne.

Danska je u svibnju 2017. godine objavila spisak stranaca optuženih za propovijedanje mržnje - pet muslimanskih propovjednika i jedan evangelista, zabranivši im djelovanje na najmanje dvije godine.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:50