StoryEditor

IGK traži od Kanade da predloži trajno suspendiranje Dodika iz politike

Piše D  /  26.07.2021., 08:07h

Ramić u pismu ocjenjuje da je Dodik, odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida te najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

- Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem euroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijske proslave 9. siječnja kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenja manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji - navodi Ramić.

Podvlači također da je Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida naišla na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode te mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija.

-Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlementarne rezolucije, što je utvrdila 11. srpnja kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici - piše u pismu.

U kanadskim školama se već izučava genocid u Srebrenici, a IGK će uskoro pokrenuti i projekt izučavanja negatora genocida i glorifikatora osuđenih ratnih zločinaca, priopćeno je iz IGK-a. 

Dnevnik.ba

18. listopad 2021 15:00