StoryEditor
arnaut za ftv

I Naša stranka "zatečena" izjavom Palmera

Piše desk  /  27.10.2021., 22:24h
Gost današnjeg izdanja emisije Rezime Federalne televizije bio je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u PSBiH.

Kaže da treba biti sumnjičav oko svega što se predstavlja kao sastanak s liderima naroda.

"BiH je država koja ima svoje institucije i u svakom slučaju je problematično kad gospodin Vučić i gospodin Plenković istovremeno, očito sinkronizirano, kažu da su se sastali jedan s predstavnikom hrvatskog naroda u BiH, a drugi s predstavnikom srpskog naroda u BiH. Na tragu tome je i sastanak koji je gospodin Izetbegović nedavno imao s gospodinom Milanovićem i to je očito bilo u svojstvu nekog imaginarnog predstavnika bošnjačkog naroda. Samim pristajanjem na takvu vrstu narativa od strane lidera institucija susjednih država mi pristajemo da budemo tretirani kao plemenske vođe."

Ističe da samo institucije trebaju rješavati probleme i razgovarati.

"Onog trenutka kad stvari izvadite izvan institucija, vi samim tim djelujete izvaninstitucionalno. I tada dovodite u pitanje opstojnost institucija."

Na pitanje koliko je međunarodna zajednica odgovorna za ovu političku krizu, odgovara: "Ne mislim da je međunarodna zajednica odgovorna za političku ili ustavnu krizu. Odgovornost za krizu je zaista, prije svega, na liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a. Međunarodna zajednica je vrlo jasno postavila 14 prioriteta koji nam trebaju za kandidatski status za EU. Vrlo jasno su rekli, ako nema vladavine prava, nema ni kandidatskog stautsa. Lideri ovih stranaka ne namjeravaju ovdje dovesti vladavinu prava. Namjeravaju nastaviti korupciju. Meni je tu problem s međunarodnom zajednicom što oni i dalje sve svoje žetone stavljaju na koordinaciju s ta tri lidera."

Arnaut kaže da će Palmer imati sastanke sa svim strankama, ali da je neophodno da međunarodna zajednica shvati tko radi na približavanju kandidatskom statusu.

Smatra da se domaći lideri mogu dogovoriti o svim problemima, samo je pitanje žele li to.

"Zaista mislim da ni gospodin Dodik, ni gospodin Izetbegović, ni gospodin Čović ne žele da ova zemlja napravi neki napredak i da im ove tenzije odgovaraju. U suštini ni jedan, ni drugi, ni treći ne rade ništa. To se može vidjeti u Parlamentu."

Kaže da je donekle zatečen izjavom gospodin Palmera u Zagrebu koji je rekao da, ako se ne može riješiti Dom naroda, treba barem riješiti Predsjedništvo i da će to biti dovoljno.

"Međutim, presude europskog suda za ljudska prava kažu da diskriminacija postoji i u izboru članova Predsjedništva i u izboru Doma naroda. Ne znam je li to politička trgovina, ali u svakom slučaju treba biti pošten i reći, ako ne promijenimo i način izbora Predsjedništva i Doma naroda nema implementacije Sejdić-Finci."

Arnaut navodi da, kad je ustavna reforma u pitanju, nije siguran da su sankcije rješenje.

"Ako govorimo o punoj implementaciji presuda Suda u Strasbourgu, znači i Predsjedništvo i Dom naroda, ako dođe do blokada po tom pitanju onda se sankcije trebaju razmotriti. Ne možete govoriti o sankcijama zato što će neko parcijalno riješiti Predsjedništvo, a neće riješiti Dom naroda. Mislim da je neophodno da sve stranke imaju tu proaktivan pristup. Naša stranka je jedina dostavila konkretan prijedlog ustavnih amandmana. Imamo planove da razgovaramo s HDZ-om, SNSD-om, PDP-om i SDS-om u idućim tjednima. Već smo obavili razgovore s 12 veleposlanika najbitnih zemalja koje su članice PIC-a. I niti od jednog veleposlanika nismo čuli nijednu primjedbu na naš prijedlog. Dobili smo punu podršku SDA, SDP-a i DF-a."

Tvrdi da Dodik vodi jednu vrlo perfidnu politiku.

"On je član Predsjedništva BiH koji ima vrlo limitirane ovlasti. On za sada daje jako zapaljive izjave. Međutim, meni se čini da on gura druge ljude u problem sa zakonom. Zato što on još uvijek nije nijednu svoju ovlast prekršio. Njegove prijetnje treba shvatiti jako ozbiljno, ali je on jako perfidan. Napravio je jednu vrlo opasnu stvar koja ga zaista može staviti na metu Tužiteljstva, a to je najava o formiranju vojske RS-a. To je eksplicitno zabranjeno Kaznenim zakonom BiH. Nadam se da Tužiteljstvo nije formiralo predmet samo pro forme. Mislim da ovdje ima potencijalnih elemenata raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, ali principijelno neću ja Tužiteljstvo govoriti što da radi. Trebali su puno ranije formirati ovaj predmet."

O sutrašnjem obraćanju Christiana Schmidta Parlamentu BiH kaže da pozdravlja tu njegovu odluku.

"Imam informaciju da je gospodin Dodik prihvatio poziv OHR-a, koji je sredinom srpnja otišao prema svim strankama u BiH, da dođu predsjednici stranaka 2. kolovoza na inauguraciju gospodina Schmidta i oproštaj s gospodin Inzkom. Gospodin Dodik je taj poziv prihvatio. Znači on je tog trenutka priznao Schmidta kao visokog predstavnika. U međuvremenu gospodin Inzko je nametnuo onaj zakon i ja sam siguran da je gospodin Dodik to vidio kao idealnu priliku da počne predizbornu kampanju godinu i dva mjeseca prije izbora. Nemam nikakve sumnje da će gospodin Dodik ovu vrstu priče vući do narednih izbora. Moja jedina nada u svemu ovome je da će oporba u RS-u malo pametnije djelovati."

"Mislim da je strašno da uopće postoji polemika o tome što će pisati na spomeniku na Kazanima. Na tom spomeniku treba pisati ono što se dogodilo . Ovaj prijedlog koji je danas usvojen nije pošten prema žrtvama. Tu treba pisati da su ljudi ubijeni, tko ih je ubio i da za to postoji sudska presuda. Nažalost, usvojen je ovaj prijedlog gradonačelnice Karić, ali Naša stranka je bila protiv toga", zaključio je Arnaut.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 15:04