SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Dolazak na pregovore u Delegaciju EU u Sarajevu. Foto FENA/Hazim AljovićHAZIM ALJOVIC -
StoryEditor
protumjere

I Kina osudila izjavu američkog veleposlanika u BiH

Piše desk  /  31.03.2022., 20:36h
Kinesko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini izrazila je nezadovoljstvo "neprimjerenom izjavom veleposlanika SAD-a u BiH Michaela Murphyja", navodeći da Kina smatra BiH ravnopravnom članicom međunarodne zajednice i prijateljskim partnerom za suradnju.

“Kineska strana se dosljedno zalaže za razvoj bilateralnih odnosa s BiH na osnovi međusobnog poštovanja, zajedničke pobjede i nemiješanja u unutrašnje poslove jedna druge”, navodi se u priopćenju Veleposlanstva Kine u BiH.

Veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao je danas da će tijekom svog boravka u BiH raditi na protumjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH, prenosi N1.

Na Murphyjevu izjavu reagirao je i veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, koji je izjavi Srni kategorički odbacio pogrešno tumačenje politike njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvata činjenicu da upravo “Washington zadržava ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru”.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 09:28