StoryEditor
eu

I belgijski farmeri blokirali puteve

Piše fena  /  27.01.2024., 20:17h

Poljoprivrednici koji prosvjeduju blokirali su u subotu pristup autoputu E42 u Villers-le-Bouilletu u Valoniji. Akcija je dio širih protesta u mnogim europskim zemljama, za bolje cijene i manje stroge europske standarde, javlja Belga.

- Ovdje smo da podignemo svijest javnosti, ali i da alarmiramo političare - rekla je Aline Depas iz Fédération Wallonne de l‘Agriculture (FWA).

- Tražimo pojednostavljenje administracije, razumljivije zakonodavstvo i bolji prihod. Cijene roba rastu, ali cijene naših usjeva i stoke ne rastu zajedno s njima - upozorila je.

Oko 100 farmera postavilo je manju blokadu na kružnom toku na N4 u Wierdeu u provinciji Namur. Akcije se također odvijaju u Libramontu, Tournaiu, Soigniesu i Corbaisu. Prema FWA, akcija je trebala biti završena u 18.00 sati.

U petak su farmeri iz Francuske i Belgije protestirali u Aubangeu u pokrajini Luksemburg. Oko 100 belgijskih farmera odvezlo se traktorima prema graničnoj postaji, gdje je granica nakratko bila blokirana. Blokada je organizirana i na autoputu A28 s obje strane granice.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:53