StoryEditor
Dani otvorenih vrata u Hutovom blatu

Hutovo blato kroz projekt e PATH dobiva obogaćivanje turističke ponude

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  06.07.2022., 15:43h

U Hutovom blatu počeli su Dani otvorenih vrata projekta e PATH, a partneri ovog projekta su iz Crne Gore i Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta e PATH je 1.540,375,30 Eura, dok Europska unija projekt financira s 1.309.319,00 Eura.

Nikola Zovko direktor parka Hutovo blato ističe kako je cilj da skupa s partnerima iz Crne Gore i Republike Hrvatske predstave rezultate projekta koji već nekoliko godina traje. Dodaje kako projekt trebaju završiti u ovoj godini, te da su krenuli s infrastrukturnim radovima.

„Hutovo blato će kroz ovaj projekt dobiti značajan iskorak što se tiče obogaćivanja turističke ponude koja je bitna i bazirana na prirodnim potencijalima i resursima koje imamo. Posebno na endemima i endemskim vrstama riba, biljaka i ptica“, kazao je Zovko.

Zovko ističe kako su do sada imali stagnaciju, jer ove ljepote nisu uspjeli približiti oku posjetitelja na kvalitetan način.

„Promijenit će se s nabavom određene opreme, novih brodica koje će biti na električni pogon sa solarnim tendama, potom kućica za promatrače ptica, edukacijska staza u močvaru Vidikovac i  edukacijski centar“, rekao je Zovko.

Zovko dodaje kako će niz rekreacijskih sadržaja uspostaviti kako bi posjetiteljima omogućili višednevni boravak na Hutovom blatu.

„U tijeku je realizacija sadržaja i penetracija svih akcija koje radimo i očekujemo za nekoliko mjeseci da će se sve završiti. Naš projekt je prošao na prirodnim potencijalima, od kojih su tri zaštićena područja Hutovo blato, botanički vrt Gotišina i Tivatska solila. Na onim vrstama koje su rijeke ugrožene i koje su značajne i imaju neke vrijednosti, kao što su endemske vrste“, kazao je Zovko.

Zovko dodaje kako Hutovo blato ima oko 50 vrsta riba, te da samim time imaju bogat riblji fond, kao i 12 visokovrijednih vrsta ribe.

„To je velika brojka s kojom se možemo ponositi, te je prepoznata kao naša vrijednost kako bih projekt  e PATH prošao. Radimo na tome da endeme, biljke i ribe približimo posjetiteljima“, rekao je Zovko. 

Tamara Batinić Šula, voditeljica projekta e PATH i ispred partnera Grada Makarske ističe kako im je velika čast i zadovoljstvo što sudjeluju u ovom projektu zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Projekt e PATH i aktivnosti koje se odnose na Grad Makarsku kao partnera u kojem imamo infrastrukturne radove koji se odnose na adaptaciju puta popravljanje suhozida, postavljanje dodatnih stepenica, ograda jer je riječ o dosta nepristupačnom putu jednako tako zaštitit ćemo i otok Prosla tako da ćemo postaviti  dva mostna prijelaza“, kazala je Batinić Šula.

Batinić Šula dodaje kako će opremiti pješačku stazu koja će sadržavati infopultove i panoe, te energetske neovisne stupove koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom.  

„Radimo na izradi promidžbenih materijala koji će po završetku projekta pomoći u stvaranju nove turističke ponude u sva tri zaštićena područja. Nadamo se da će ovaj projekt pridonijeti tome da se poveća atraktivnost našeg područja, produlji sezona, te da se smanji sezonalnost i da ponudimo novi kulturno prirodni sadržaj u sklopu turizma“, rekla je Batinić Šula.

Aleksandra Ivanović iz Javnog poduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore kazala je kako Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom i prirodnim rezervoarima iz Tivatske soli su u ovom projektu zaštićeni.

„Za projekt smo željeli unaprijediti infrastrukturu u našem rezervoaru za naše posjetitelje. Dosta smo pažnje posvetili na održavanju i unaprjeđenju svih staništa na biodiverzitetu. Na Tivatskim solima je nedostajala infrastruktura za posjetitelje kako bi imali bolji način uživanja u prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja“, kazala je Ivanović.

Ivanović dodaje kako će do kraja projekta na Tivatskim solima biti završen centar za posjetitelje u kojem će posjetitelji dobiti informacije o biodiverzitetu.

„Krajnji cilj projekta e PATH je kreirati zajedničku turističku ponudu kako bismo posjetiteljima ponudili posjetu i drugim zaštićenim područjima. Vezuje nas bogat biodiverzitet i endemske vrste koje se mogu naći u sva tri područja. S obzirom na lokaciju i na samo stanište svako područje nudi specifične uvjete i biodiverzitet. Posjetiteljima zajedno možemo ponuditi mjesta na primorskom, planinskom i močvarnom području kao što je Hutovo blato“, rekla je Ivanović.  

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:41