StoryEditor
rat na moru

Huti najavili nastavak napada na brodove u Crvenom moru

Piše fena  /  15.01.2024., 17:49h

Glavni pregovarač jemenskih Huta kazao je u ponedjeljak da se stav te grupe nije promijenio od zračnih udara pod američkim vodstvom na njene položaje i upozorio da će se napadi na brodove koji idu prema Izraelu nastaviti.

Američki i britanski ratni zrakoplovi, brodovi i podmornice prošlog tjedna pokrenuli su desetke zračnih napada širom Jemena u znak odmazde za napade Huta na brodove na Crvenom moru, koje je pokret blizak Iranu prikazao kao odgovor na izraelsku ofenzivu u Gazi.

- Napadi radi zaustavljanja izraelskih brodova ili onih koji idu u luke okupirane Palestine nastaviti će se - kazao je Mohammed Abdulsalam za Reuters.

On je dodao da grupa i dalje zahtijeva prekid rata u Gazi i isporuku humanitarne pomoći sjeveru i jugu Pojasa Gaze.

- Ne želimo eskalaciju u Crvenom i Arapskom moru. Sjedinjene Države i Britanija su te koje su svojim ratnim brodovima militarizirale Crveno more - rekao je Abdulsalam.

- Naša komunikacija nastavlja da pojašnjava našu poziciju i potvrđuje da su svi komercijalni brodovi u Crvenom i Arapskom moru sigurni, sa izuzetkom izraelskih brodova ili onih koji idu u Izrael - kazao je.

Izrael redovno negira da ima veze s brodovima koji su napadnuti u Crvenom moru, a nekoliko međunarodnih brodskih linija pauziralo je isporuke ili se prebacilo na duže, najskuplje rute.

- Naš stav proizlazi iz vjerskih, moralnih i humanitarnih principa, kao i odgovor je na pozive naroda Palestine da podrži potlačene u Pojasu Gaze - rekao je Abdulsalam.

Američka vojska priopćila je u nedjelju da je američki borbeni zrakoplov oborio protubrodsku krstareću raketu koju su Huti ispalili prema USS Laboon u južnom Crvenom moru.

- Nisu prijavljeni povrijeđeni, niti štete - dodala je američko Središnje zapovjedništvo.

Pokret Huti kontrolira veći dio Jemena nakon skoro desetljeća rata protiv koalicije pod saudijskim i američkim vodstvom.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je zatražilo od Hutija da odmah prekinu napade na brodove u Crvenom moru i implicitno je podržalo radnu grupu pod vodstvom SAD-a koja brani brodove, upozoravajući na eskalaciju napetosti.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 16:39