StoryEditor
prepirka

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo MUP-u Srbije: "Kontraproduktivne i neutemeljene teze"

Piše desk  /  07.01.2022., 15:30h
Već osam dana traje potraga za Splićaninom Metejom Perišom u Beogradu, a novih informacija nema.

Andrej Plenković jučer je rekao kako poznaje oca nestalog Splićanina.

"Poznajem oca, gospodina Periša, jako mi je žao. Bio sam u kontaktu od prvog trenutka kada se to dogodilo s ministrom vanjskih poslova, ministrom Božinovićem... Tu je i direktni kontakt između policija i ministarstva vanjskih poslova. Svaki dan se interesiram. Prema ovome što dobivam, imam dojam da sada nemamo cjelinu slike, nadamo se najboljem. Dok ne dobijem potpunu informaciju, osim intresa za to i izražavanja žaljenja i podrške obitelji, ja ovog trenutku ne mogu komentirati tuđe izjave... Nije bitno što je rekao Vulin. Meni je važno, kao premijeru, da se radi o hrvatskom državaljaninu koji je za blagdan otišao u Beograd koji je nestao, da saznamo potpunu infromaciju", rekao je Plenković.

Ubrzo je stigao odgovor iz MUP-a Srbije koji je, između ostalog, poručio:

"Svi policijski službenici Policijske uprave Beograda, kao i pripadnici riječne jedinice, ronioci Žandarmerije, UKP-a i svih ostalih poslova, ne tražeći godišnji odmor i radno vrijeme, daju sve od sebe da se problem nestanka riješi i da se sazna istina.

To bismo učinili za svakog čovjeka, a jedino nas ne zanima državljanstvo ili nacija čovjeka kojeg tražimo. Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i to nas, nažalost, ne čudi niti iznenađuje. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema obitelji nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a".

A danas je stigao odgovor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske koji su ovakvu reakciju iz susjedne zemlje - osudili, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već tjedan dana angažirane brojne srbijanske službe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegovog sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića.

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade.

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejem Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 08:08