StoryEditor

Hrvatski poljoprivrednici podržavaju prosvjede europskih farmera

Piše hina  /  06.02.2024., 10:27h

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) danas su izvijestili da podržavaju prosvjede poljoprivrednika u EU-u te kako će odluku o hrvatskim prosvjedima uskoro donijeti Upravni odbor HPK-a.

Kažu i kako su suglasni s većinom zahtjeva svojih europskih kolega koji su dio problematike s kojima su suočeni i hrvatski poljoprivrednici.

Odluku o tome hoće li se hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima donijet će sektorski Odbori HPK, a potom će o tome razgovarati i na sjednici Upravnog odbora koji će donijeti konačnu odluku.

Sjednica UO HPK bi se trebala održati početkom idućeg tjedna, priopćili su iz HPK.

"Pitanje prehrambene suverenost ključno je pitanje u EU, a mora biti i kod nas jer jedino što imamo je zrak, voda i zemlja. Zemlju čine ljudi (poljoprivrednici) koji svojim učinkom pretvaraju resurs zemlje, kroz biljke i životinje, u hranu i to je jedino što nam svakodnevno treba i za što se svi zajednički trebamo boriti", kazao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

"Legitimni zahtjevi europskih poljoprivrednika"

Napominje kako su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u EU nešto s čime se i sami slažu. Riječ je, kaže, o problemima s kojima je suočena cijela EU preveliki zahtjevi nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kao i sklapanje trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište i čine našu proizvodnju nekonkurentnom.

IZ HPK ističu kako se poljoprivredna zajednica suočava se s golemim izazovima i pritiscima koji su se samo akumulirali zadnjih godina.

Gospodarski tereti i birokracija guše poljoprivrednike diljem EU, a učinci klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utječu na poljoprivrednike, navode iz HPK napominjući kako imaju osjećaj da će poljoprivrednicima biti nametnuto još više ograničenja i više europskih propisa. To će, kažu, imati posljedice na proizvodnju, prihode te će povećati uvoz.

Iz HPK napominju kako svi članovi europskog udruženja poljoprivrednika Copa i Cogeca, čija su članica, poručuju da postoji hitna potreba za pružanjem kratkoročnih odgovora na pitanja tisuća farmera koji već nekoliko mjeseci pokazuju svoje nezadovoljstvo i nerazumijevanje. To se prije svega odnosni na odluke o prijeko potrebnim odstupanjima od uvjeta ZPP-a, eko-programima i agro-okolišnim-klimatskim obvezama koje se nadovezuju na to, za 2024 godinu.

"Jednaki i pravedni uvjeti za sve"

Također je potrebno, kažu, prilagoditi sljedeći prijedlog ukrajinskih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) stvaranjem sustava kojim se osigurava da odredište za sve pošiljke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda bude određeno prije ulaska u EU. Nužno je naime uvesti sustav koji jamči da ukrajinski proizvodi stignu do tog konačnog odredišta i ne završe na zajedničkom tržištu EU.

Jedan od zahtjeva EU poljoprivrednika, s kojim se HPK slaže je i da se osigura reciprocitet u standardima poljoprivredne proizvodnje i jednaki uvjeti kako bi se osigurala pravedna trgovina.

Europska poljoprivreda je najodrživiji model na svijetu, a poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge ključni su za lance opskrbe hranom i energijom te zaslužuju biti prepoznati kao strateški sektor, istaknuli su iz HPK te poručili kako im je važno podržati EU kolege te donijeti odluku na koji način će izraziti svoje nezadovoljstvo ZPP-om i odlukama europskih čelnika koje idu na štetu hrvatske poljoprivrede.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 19:16