StoryEditor
prava porodilja

Hrvatske županije ne prate visoke porodiljne naknade koje su uvele bošnjačke županije

Piše desk  /  14.06.2022., 07:30h

S obzirom da su tri najveće bošnjačke županije uvele 1000 KM mjesečne naknade za porodilje, ovaj benefit je dostupan za 80% Bošnjaka u Federaciji, no ne i Hrvatima.

Do kraja mjeseca Skupština Zeničko-dobojske županije će, na prijedlog Vlade, razmatrati rebalans županijskog proračuna. Fokus u rebalansu su prava porodilja, a na tragu ranije usvojene inicijative u Skupštini ZDŽ, ali i dodatna podrška ustanova za socijalnu zaštitu, javlja FTV.

U nadležnom županijskom Ministarstvu ubrzano pripremaju izmjene važećeg Zakona kako bi porodiljna naknada i u ZDŽ dostigla nivo od 1.000 maraka, kao što je to u nekoliko županija.

“Kada je u pitanju porodiljna naknada koja će biti i za zaposlene i za nezaposlene porodilje, ona će u rebalansu odnijeti taj najveći iznos, radi se o oko 16 milijuna da bi mi do kraja godine isplatili tu naknadu i za zaposlene i nezaposlene porodilje. Do sad su porodilje zaposlene imale 80% koje se financiralo iz proračuna Ministarstva, a nezaposlene su imale tri prava koja smo mi financirali, to je jednokratna novčana pomoć, oprema novorođenčeta i prehrana djeteta do 6 mjeseci”, navodi Azra Šabanović, ministrica za rad i socijalnu politiku, izbjeglice i raseljene osobe

Ovu vijest podijelili smo sa Sumejom Kovač, ona je trenutno uz svog dvomjesečnog sina, na porodiljnom odsustvu. Nije krila svoje oduševljenje.

“Za novi život, za novu bebicu mi želimo da sve bude najbolje, a primanja su niska reći ćemo tako. To je realnost ali ta tisuća maraka to je stvarno velika velika olakšica jer današnji mladi bračni parovi, prvo što je njihov problem je pitanje hoćemo li širiti obitelj, odakle ćemo, kako ćemo, radimo li, ili ne radimo”, kaže Sumeja.

Podrška porodiljama i općenito socijalno ugroženim kategorijama već je duže vrijeme zahtjev delegacije sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za područje ZDŽ. Vjeruju da, s obzirom na proračunske prilive, sada nema prepreka za veća izdvajanja za ove namjene.

“Što je na kraju krajeva na tragu te pronatalitetne politike. Ovo ne treba gledati kao nekakav neproduktivni trošak već kao ulaganje u budućnost jer ono što čini državu to su ljudi”, istaknuo je predstavnik Delegacije sindikata u ESV za područje ZDŽ-a Ibrahim Meškić.

 A predstojeći rebalans županijskog proračuna osigurat će dodatnu podršku demobiliziranim braniteljima, poljoprivrednicima, poduzetnicima.

“U dijelu rebalansa bit će samo povećani prihodi koji su se dogodili zbog ovog poskupljenja i generalno promjena na tržištu. Planiramo rebalansirati proračun u Ministarstvu za poljoprivredu, dodatno s 1 milijun KM rebalansirati proračun Ministarstva gospodarstva s dodatnih milijun KM, rebalansirati proračun Ministarstva za braniteljska pitanja milijun KM da povećamo egzistencijalnu naknadu demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina”, pojašnjava premijer ZDŽ-a Mirnes Bašić.

Ovako kreiran rebalans rezultat je i dobrih partnerskih odnosa u Ekonomskosocijalnom vijeću, kažu i u Udruženju poslodavaca.

“Vlada je prihvatila naše inicijative i u ovoj godini je planirala oko 5 milijuna i koliko čujem u predviđenom rebalansu će biti dodatni jedan milijun”, dodaje Meškić.

Ako se sadašnji trendovi punjenja proračuna nastave, do kraja godine, kažu u Vladi, moguće je očekivati još jedan rebalans. Da su ekonomska kretanja drugačija, da nema divljanja cijena i inflacije, već da su utemeljeni u rastu poslovnih aktivnosti, razlozi za zadovoljstvo vlasti i korisnika proračuna bili bi opravdaniji. Svako zlo za neko dobro, stara je poslovica, posebno u izbornoj godini.

Podsjećamo, ranije su Sarajevska te Tuzlanska županija uspostavile porodiljne naknade u spomenutom iznosu.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 03:57