StoryEditor
zvratni posjet

Hrvatska zajednica općina darovala 500 knjiga Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Piše D  /  26.03.2024., 16:13h

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, zajedno s predsjedateljem Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenikom predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislavom Martinovićem u utorak je u uzvratni posjet primila načelnika Općine Konavle i predsjednika Hrvatske zajednice općina Božu Lasića.

Nakon sastanka u zgradi Vlade HNŽ-a, izaslanstvo HNŽ-a te Općine Konavle i Hrvatske zajednice općina obišli su prostorije Narodne knjižnice HNŽ-a gdje su ravnateljici te institucije Julijani Pavlović uručili donaciju od 500 knjiga, u vrijednosti od oko 7000 eura.

Riječ je o daru Hrvatske zajednice općina kojim je obogaćen knjižni fond županijske Narodne knjižnice, na korist njezinih čitatelja, građana HNŽ-a.

Donacija uključuje naslove s područja osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, dječjih slikovnica suvremenih autora, kao i knjige iz domene povijesti, politike, psihologije, pedagogije i medicinskih znanosti.

Načelnik Konavla je naglasio je kako ta Općina i Hrvatska zajednica općina njeguju posebnu emociju prema Hercegovini, razvijaju prisne odnose i ostvaruju brojne infrastrukturne projekte, a posebnu empatiju osjećaju prema hrvatskomu narodu u BiH.

Tomislav Martinović je istaknuo kako je današnji događaj puno više od simbolične geste, podsjetivši kako je Republika Hrvatska odigrala ključnu ulogu u nedavnomu ‘‘zelenom svjetlu‘‘ Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora.

Podsjetio je kako s više hrvatskih županija, tako i s Dubrovačko-neretvanskom, HNŽ već godinama provodi projekte prekogranične suradnje te kako će se ti kontakti sada i intenzivirati, posebno na razmjeni znanja i iskustava na europskomu putu BiH.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Konavlima i Dubrovniku, predsjednica Buhač je zahvalila Hrvatskoj zajednici općina, te načelniku Lasiću  na vrijednoj donaciji, ali i ukupnoj potpori koju pružaju Vladi i institucijama HNŽ-a u procesu ispunjavanja obveza na europskomu putu BiH, s naglaskom na planove osnivanja Ureda za razvojno planiranje, upravljanje razvojem i EU integracije.

- Raduje me što mogu, u uzvratnomu posjetu našoj županiji, pozdraviti osvjedočenoga prijatelja Mostara i HNŽ-a Lasića. On nas je danas, zajedno sa svojim suradnicima, počastio u dvojakoj ulozi, kao načelnik Općine Konavle koja dugi niz godina ostvaruje uspješnu suradnju s više jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u, te kao predsjednik Hrvatske zajednice općina, otkud je i pristigla ova vrijedna donacija za Narodnu knjižnicu Mostar - kazala je Buhač.

Podsjetila je da su ranije danas otvorili neka tekuća pitanja projekata prekogranične suradnje.

Ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Julijana Pavlović zahvalila je izaslanstvu Općine Konavle i Hrvatske zajednice općina, kao i Vladi i Skupštini HNŽ-a na inicijativi i realizaciji ove izuzetno vrijedne donacije.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 00:26