StoryEditor
na sedam mjeseci

Hrvatska vojska ide u novu misiju: Četvrti kontigent već poslan preko granice

Piše hina  /  12.02.2024., 14:25h

Šezdeset četiri pripadnika i pripadnica četvrtog hrvatskog kontingenta u ponedjeljak je svečano ispraćeno u Mađarsku gdje će sudjelovati u aktivnostima u sklopu kolektivne obrane NATO saveza u srednjoj i istočnoj Europi, što će doprinijeti razvoju i sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga.

"Odlazak na ovu aktivnost zasigurno značajno utječe na razvoj i sposobnosti Oružanih snaga. Povećanje razine interoperabilnosti s oružanim snagama drugih država članica izravno doprinosi jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza", rekao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Siniša Jurković tijekom ispraćaja u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi.

U okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u srednjoj i istočnoj Europi, formirane su nove borbene grupe sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Tako su u Mađarsku, od srpnja 2022. do kraja siječnja 2024. godine, upućena tri hrvatska kontingenta s ukupno 193 vojnika.

"Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti Hrvatska potvrđuje svoju solidarnost prama partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica saveza predana zajedničkim ciljevima", dodao je na kraju Jurković. Pripadnici četvrtog hrvatskog kontingenta u Mađarskoj će provesti sedam mjeseci.

Spoj mladosti i iskustva 

Strukturu kontingenta čine zapovjedni nacionalni tim, stožerno osoblje, vod vojne policije, taktički tim za civilnu vojnu suradnju, tim za uklanjanje eksplozivnih naprava i medicinski tim. Zapovjednik kontingenta Antonio Tokić rekao je da on sadrži spoj mladosti i iskustva jer među njima ima onih koji su već bili u misijama i onih kojima je ovo prva misija.

"Misija je dio kolektivne obrane NATO-a na tom istočnom bloku. Ona je izazovna pogotovo u današnjem okruženju. Ona je izazovna i na osobnom planu, svaki od vojnika proživljava unutar sebe određene procese koje mora sublimirati na način da ih stavi u funkciju, u službu odrađivanja zadaća", izjavio je.

Tokić je uputio posebnu zahvalu članovima obitelji vojnika zbog pružene potpore te svima koji su za vrijeme priprema sudjelovali u organizaciji, opremanju i obuci vojnika. Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop istaknuo je da živimo u vremenu koje nas je podsjetilo da mir nikada ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. 

Nekima nije prvi put 

"Neprestano moramo učiniti sve kako bismo razvili sposobnosti koje će očuvati mir. Vjerujem da ćete pokazati svijetu izvrsnost i profesionalizam Hrvatske vojske, zato ste vi temelj našeg obrambenog sustava", kazao je. 

Jakop je istaknuo da je za 25 do 30 posto povećan iznos dnevnica za rad na terenu u operacijama potpore miru, u operacijama odgovora na krizu, u humanitarnim operacijama i u drugim inozemnim aktivnostima.

Vojniku Daliboru Jerkoviću Mađarska će biti treća vojna misija, nakon Afganistana 2011. i Libanona 2018. godine. "Očekujem da će mi iskustvo iz prethodne dvije misije olakšati radu u međunarodnom okruženju. Prethodna tri kontingenta su nam prenijela neka iskustva o tome kako je obuka intenzivna, kao i suradnja s kolegama iz Mađarske i Italije", kazao je. 

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:44