StoryEditor

Hrvatska Vlada potvrdila: Kupujemo izraelske vojne avione za tri milijarde kuna

Piše D  /  29.03.2018., 10:03h

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak u korak sa Zapadom", istaknuo je Plenković.

Uvjeren je da je donesena najbolja odluka za cijelo hrvatsko društvo jer se imalo razumijevanja za sve segmente društva- školstvo, zdravstvo, poljoprivredu.

"Mi smo u ovaj projekt investirali puno i cijelo vrijeme provodili ga transparentno. Svi ponuditelji su imali iste uvjete", istaknuo je. 

Ponovio je kako je cilj da 2020., kada prvi put Hrvatska predsjeda EU i slavi 25 godina od vojno-redarstvene operacije Oluja, prvi moderni zrakloplovi četvrte generacije budu u rukama hrvatskih pilota.

Vlada zadužuje MORH da provede sve potrebne radnje vezano za sklapanje ugovora uzmeđu RH i Izraela o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

S borbenim avionima Hrvatska ima sposobnost prevenirati rat, spriječiti sukob i razaranje, zaštititi granice, ljude i čuvati mir. To je stvar nacionalnog ponosa i naša odgovornost prema budućim generacijama, poručio je.

Riječ je o odluci o zadržavanju sposobnosti samostalnog nadzora i zaštite zračnog prostora RH i tradicije  borbenog zrakoplovstva, koja je odgađana 15-ak godina.  

Dodao je i kako se ovom odlukom osniva radna skupina radi pripreme ugovora o posebnoj gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Izraela u vezi s nabavom višenamjenskog borbenog aviona te povjerenstvo za praćenje poslovno- gospodarske suradnje o njezinoj realizaciji.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 09:53