StoryEditor

Hrvatska: Djeca u školi će učiti bosanski jezik

Piše D  /  03.10.2018., 01:10h

Osnovna škola Vazmoslav Gržalja iz Buzeta prva je počela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta od 5. rujna, a učenici mogu birati između slovenskog, talijanskog i informatike

- Taj se predmet provodi dva sata tjedno za niži uzrast i dva sata tjedno za viši uzrast, s time da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obvezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica za Glas Istre

- Buzetska škola je, s obzirom da je imala iskustva s uvođenjem slovenskog jezika, uspjela na vrijeme ishoditi potrebnu dokumentaciju te je 5. rujna započela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta, kaže predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić.

- Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika. Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Osim što se nalazi u "Gradu tartufa", buzetska Osnovna škola Vazmoslav Gržalja poznata je po broju izbornih predmeta koje nudi svojim učenicima od drugog do osmog razreda. Ponuđeni izborni predmeti sastoje se od talijanskog, slovenskog i bosanskog jezika kao najnovije opcije te informatike, katoličkog i islamskog vjeronauka. 

- Jako smo zadovoljni jer naišli smo na veliko razumijevanje i županijskog odjela i ravnatelja škola koji su pokazali interes za našu inicijativu. Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresirani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik i kulturu na tri razine izučavanja, izjavio je Muratagić.

Proces uvođenja ovog izbornog predmeta pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u siječnju u suradnji s županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, prikupljanjem podataka o broju učenika zainteresiranih za učenje bosanskog jezika i kulture, nakon čega je upućen zahtjev resornom ministarstvu.

Suglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture čekaju još OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina, OŠ Monte Zaro u Puli, OŠ Marija i Lina u Umagu i još nekoliko strukovnih škola u Puli, tvrdi Muratagić.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 07:13