StoryEditor
izbori za hrvatski sabor

Hrvatica iz SAD-a: "Ustala sam u 6 ujutro, putovala sam dva sata do birališta jer volim Hrvatsku"

Piše desk  /  17.04.2024., 12:51h

Glasa se i izvan granica Hrvatske. Izbori u inozemstvu traju dva dana. Prva birališta u Australiji otvorena su u ponedjeljak u 23 sata po lokalnom vremenu, a posljednja se zatvaraju u 4 ujutro u Los Angelesu.

Za 11. izbornu jedinicu registrirane su 222 tisuće i 300 birača. Najviše ih je u Mostaru, potom u Srbiji i Njemačkoj. Na ovim izborima neće se glasati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, ali hoće u Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glasat će i 13 i pol tisuća onih koji su u trenutku izbora izvan domovine.

"Ustala sam oko 6 ujutro, putovala sam 2 sata jer je bio promet po ulicama, ali ja sam htjela da dođem i da glasam jer volim Hrvatsku i volim naše ljude", rekla je biračica Janja iz Los Angelesa za Novu TV.

"Za Hrvatsku uvijek treba biti vremena, bez obzira na kojoj adresi i gdje živiš, jer mi smo Hrvati, ali nismo iseljeništvo. Sastavni smo dio svoje domovine", smatra Marko.

"Pokrivamo 19 saveznih država Amerike, ljudi su se javili iz Arizone, Nevade, čak Havaja i nadamo se da će i oni doći glasati. Interes za glasanjem apsolutno postoji", rekla je Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:51