StoryEditor
audiozapis

Hrvat Razim Halkić snimljen kako kupuje ministre u USŽ

Piše desk  /  16.02.2022., 20:48h
Objavljen audiozapis predsjedatelja Skupštine USŽ-a koji nudi pozicije za potporu vlasti

Predsjedatelj Skupštine Unsko-sanske županije Razim Halkić iz SDP-a BiH našao se u središtu političke afere trgovine utjecaja, odnosno političke trgovine, nakon što je objavljen audiozapis u kojem on navodno nudi određene ministarske pozicije, piše Večernji list BiH. Nakon objave ovoga zapisa politička situacija u ovoj županiji dovedena je do usijanja što je posebno zanimljivo u izbornoj godini u kojoj SDA pokušava srušiti što je moguće više vlada u kojima nisu na vlasti. Naime, kriza u Skupštini Unsko-sanske županije se svakodnevno produbljuje.

Tamošnji premijer Mustafa Ružnić odavno nema većinu, a zastupnici iz revolta odbijaju doći na sjednicu Skupštine županije. Odavno se tvrdi da se trgovinom političkog utjecaja sve rješava u Krajini pa i glasovi većine. Konačno je ta teza potvrđena objavom audiozapisa u kojemu je glavna zvijezda Halkić, koji se inače izjašnjava kao Hrvat. Razim Halkić i Anel Šahinović su prije tri godine bili glavni protagonisti tko će se iz ove županije naći u hrvatskome klubu Doma naroda. Izvlačenjem iz šešira za Hrvata je izabran Šahinović. Posljednja afera s Halkićem, koji je inače i u upravnim tijelima Islamske zajednice, prijeti dodatno destabilizirati vlast. "Od tri čovjeka s kojima razgovaramo neće nijedan. Vildana, Zikrija i Maršal. Neće ni Kantarević da čuje... Nama treba jedno od njih četvero da kaže hoću ministra - mi damo, hoću ceste - mi damo, hoću bilo što - mi damo", rekao je Halkić u objavljenoj audiosnimci. On, međutim, ne demantira da je izgovorio te riječi, ali tvrdi da je sve montirano. "To su isječci iz razgovora o sudjelovanju nekih ljudi u vlasti, biranju ministara i pozicija koje su predmet razgovora. To je izvučeno iz konteksta. Ja u životu nisam dao niti tražio mito i ne daj Bože takvo nešto. Radim u realnom sektoru. Namjerno su to neovlašteno snimali i izbacili drugu osobu iz razgovora. Zabrinjava me što naše službe ne brinu o neovlaštenim snimanjima i distribuciji snimaka pa u kontekstu slože iz nekoliko razgovora jedan razgovor i dobijete što dobijete", rekao je Halkić. On tvrdi da ne postoji trgovina utjecajem i priča o tome. "To je bila priča o rekonstrukciji vlade koju je tražila četvorka, tražili su pet ministara, bilo je ponuđeno, znate kako se dijele ministarske pozicije i tu nema trgovine utjecajem i ne može je biti", dodao je on. No, unatoč Halkićevim tvrdnjama, Tužiteljstvo Unsko-sanske županije formiralo je predmet oko audiozapisa vezanog za trgovinu ministarskim foteljama. Predmet je, naime, formiran po službenoj dužnosti zbog toga jer Halkić iskazuje spremnost davanja dara oporbenim zastupnicima kako bi se deblokirao rad Skupštine ove županije sa sjedištem u Bihaću.

"Tužiteljstvo USŽ-a je po službenoj dužnosti formiralo predmet u kojem će vršiti provjere iz navedene javno objavljene snimke s obzirom na to da iz iste proizlazi temelj sumnje da se radi o nekom od kaznenih djela Kaznenog zakona Federacije BiH koji propisuje kaznena djela podmićivanja i kaznena djela protiv službene i druge odgovorne funkcije", priopćeno je iz Tužiteljstva Unsko-sanske županije. Po navodima iz Tužiteljstva Unsko-sanske županije ističu da je kazneni predmet formiran s ciljem pravodobnog djelovanja, odnosno prikupljanja dokaza i obavljanja provjera je li počinjeno kazneno djelo.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:37