StoryEditor

HRS: HVO i Hrvati su oslobodili Mostar, to znaju i oni koji danas lažu i dižu političke tenzije

Piše desk  /  11.06.2024., 11:57h

Jučer smo imali priliku čitati izjavu za medije nekoliko bivših pripadnika Armije BiH koji su negirali sudjelovanje HVO-a u oslobađanju Mostara od srpskog okupatora u lipnju 1992. godine. Ovakve izjave sudionicima tih događaja izazivaju gorčinu i napad na zdrav razum, kod manje informiranih i upućenih u tu temu izazivaju nedoumicu, a onima koji su rođeni dosta nakon toga kreiraju svijest, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

 

"Upravo je to smisao povijesnih krivotvorenja i relativiziranja. Iskrivljivanje povijesti za dnevno političke svrhe i odvođenje mladih generacija na krivi put. Međutim, srećom ima nas dosta informiranih i ima nas dosta koji smo čitali Mostarsko jutro. Časopis koji je 1992. i 1993. godine bio službeno glasilo Samostalnog bataljuna obrane Mostar jedine mostarske bojne u sastavu HVO Mostar i zapovjedno u cijelosti podređene HVO-u koju su većinski činili Muslimani. Glasilo je ukupno imalo 10 izdanja. Za njega su pisali muslimanski ratni zapovjednicu i intelektualci u Mostaru, kao što su Arif Pašalić, Midhat Hujdur Hujka, Mugdim Karabeg i sl", pojašnjava se u priopćenju.

image

HVO-u je povjerena obrana Mostara od srpskog agresora

ARHIVA -

U tom službenom glasniku Mostarskih Muslimana u drugom broju koji je izašao u srpnju 1992. godine, navodi HRS, piše se o pobjedama u Lipanjskim zorama i nedvojbeno i nedvosmisleno se zahvaljuje HVO-u i Hrvatima. 

image

Hvala Hrvatima i Hrvatskoj

ARHIVA -

"Kako to da ti isti koji su tada izdavali takve službene tiskovine govore drugačije. Nije valjda da se bolje sjećaju što je bilo prije 32. godine sada nego tada? Naravno da oni jako dobro znaju što je bilo i kako je bilo. Jasno znaju da je HVO oslobodio tog lipnja 1992. godine Mostar. Naravno da znaju da je Predsjedništvo BiH još u travnju 1992. godine zapovijedanje obrane Mostara povjerila HVO-u. Međutim ovakve laži i povijesne krivotvorine služe ispravljanju kompleksa, dizanju političkih tenzija koje kriju nerad i nesposobnost te indoktriniranje i dezinformiranje mladeži", stoji u priopćenju.

Ali mi im to nećemo dozvoliti, poručuje HRS, stoga donosimo nekoliko članaka naših ‘suboraca‘ iz Mostarskog jutra iz 1992. godine. Istina se skriti ne može. 

image

Mostarsko jutro

ARHIVA -

"I ovim pute koristimo prigodu da se zahvalimo svim pripadnicima HVO-a koji su sudjelovali u prvoj pobjedničkoj akciji na teritoriju BiH nad srpskim agresorom", zaključuje HRS.

image

Golgota lijeve obale

ARHIVA -

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 13:35