StoryEditor
KANDIDAT ZA RAVNATELJA FUP-A

Hoffmann: Ako ne žele Hrvata na čelu FUP-a, neka to napišu u zakonu

Piše desk  /  31.05.2022., 21:18h

Neovisni odbor Parlamenta FBiH danas bi trebao otvoriti pristigle omotnice po proceduri izbora ravnatelja Federalne uprave policije. Prema dostupnim podacima, prijavili su se ponovno v. d. ravnatelja FUP-a Ensar Korman i savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffmann.

Hoffmann je u intervjuu za mostarski Večernji list izrazio očekivane da će se ovaj put ispoštovati zakon i procedure.

U razmjerno kratkom vremenu Hoffmann se prijavio na još jedan natječaj za ravnatelja Federalne uprave policije.

Upitan zašto je natječaj ponovno raspisivan, Hoffmann kaže da je po tome pitanju mjerodavan Zakon o unutarnjim poslovima FBiH.

– Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH, koji je mjerodavni zakon po pitanju izbora ravnatelja Federalne uprave policije, doista je propisano da, ako se u prvom krugu ne prijave najmanje tri kandidata, taj se natječaj poništava te se raspisuje novi. Međutim, u tom slučaju, kako bi natječaj bio valjan, dovoljna je prijava samo jednoga kandidata. Dakle, čisto iz tehničkih razloga pretposljednji natječaj je poništen. Nakon toga odmah je raspisan novi i zaključen je tako što je istekao rok za podnošenje prijave. Neovisni odbor treba zasjedati sutra (danas, nap. a.) i donijeti odluku jesu li prijave koje su pristigle pravodobne i potpune. Nakon toga Neovisni odbor trebao bi zakazati termin za intervjue s kandidatima čije su prijave valjane, kazao je Hoffmann.

Opstrukcije i politikantstva resornog ministra

Referirajući se na upit strahuje li da bi se možda mogla ponoviti situacija da se godinama ne okonča ovaj proces s izborom prvog čovjeka Federalne uprave policije, s obzirom na natječaj koji je bio raspisan prije nekoliko godina, a jednako tako godinama se otezalo s izborom prvog čovjeka Federalne uprave policije, Hoffmann je novinar Večernjeg lista odgovorio da je doista u pravu.u

“Prethodni natječaj, koji je bio raspisan još 2018. godine, zbog političkih opstrukcija razvlačen je pune četiri godine. Na kraju je na poznat način, po prijedlogu aktualnog ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, poništen. Nakon toga uslijedila je odluka Vlade Federacije BiH koja je donesena preglasavanjem, čime je stavljena točka na “i” toga natječaja. To su zaista bile političke opstrukcije. Za nadati je se da se ovoga puta neće ponoviti takav scenarij. No, imamo neke druge vrlo svježe naznake da bi moglo doći do problema. Naime, resorni ministar izjavio je kako on smatra, valjda sada kada mu je postalo jasno kakva je situacija s kandidatima, kako se natječaj treba odgoditi do okončanja mandata ovog saziva Vlade. To je apsolutno politikantski stav koji nije temeljen na zakonu i pravu. Pozicija ravnatelja FUP-a posve je apolitična, profesionalna i operativna. Tu se imenuje prvi policajac Federacije BiH, a izbor ravnatelja FUP-a nema nikakve veze s održavanjem izbora ni izbornim rezultatima. Nažalost, oni koji su u funkciji izbora ravnatelja FUP-a zakon stavljaju u drugi plan, a politikantstvo u prvi”, kazao je Hoffmann.

Postupiti po odredbama zakona

Kandidat za ravnatelja FUP-a naglasio je i da od Povjerenstva i Federalne vlade očekuje da će se u ovom slučaju doista postupiti po odredbama mjerodavnog Zakona o unutarnjim poslovima FBiH koji vrlo jasno propisuje proceduru izbora ravnatelja Federalne uprave policije.

“Taj je zakon precizno propisao i vremenske rokove u kojima svatko treba završiti svoj dio posla. Nadam se i očekujem da će ovaj put to doista biti slučaj. Nadam se kako će se i međunarodne institucije koje redovito bdiju nad drugim procedurama donošenja odgovarajućih propisa ili imenovanja nositelja vodećih pozicija ovaj put aktivno uključiti, a ne ostati nijeme, kako je to bilo sa slučajem otezanja realizacije ranijeg natječaja. Na taj bi način učinili da se ovaj proces provede kako je to zakon propisao, a ne kako to neki politikanti u svojim glavama zamišljaju”, rekao je Hoffmann.

Može li Hrvat na čelo FUP-a?

Odgovarajući na konkretno pitanje je li problem zapravo u tome što bi Hrvat trebao doći na čelo Federalne uprave policije, kao što je to nekoliko bošnjačkih političara čak i javno poručivalo, Hoffmann kaže da je vrlo blizu takvome dojmu.

-Vrlo sam blizu tom dojmu. Bilo je i ranije nekih izjava političara, zastupnika iz reda bošnjačkoga naroda koji se nisu ni javno susprezali reći kako ni pod koju cijenu vodeća osoba FUP-a ne može biti Hrvat, kazao je Hoffmann te dodao:

“Doista vjerujem kako je to vrijeme nadiđeno i da će prevladati zdrav razum. Jer, ako je tako, onda svima koji mogu utjecati na taj izbor, a u ranijem se razdoblju pokazalo da itekako imaju utjecaj, poručujem da izmijene zakon i napišu kako ravnatelj FUP-a ne smije ni pod koju cijenu biti Hrvat. Istina je da utjecajni politički krugovi u dijelu izvršne vlasti u FBiH procjenjuju da pozicija ravnatelja FUP-a ni pod koju cijenu na smije iskliznuti iz njihove kontrole. Različitim mantrama nastoji se prikazati da je dugogodišnje neimenovanje ravnatelja rezultat nepostojanja dogovora između HDZ-a i SDA, što predstavlja notornu neistinu. Naime, pozicija ravnatelja FUP-a posve je apolitična i operativna pozicija. Na proceduru njegova izbora ne bi smjeli utjecati politički krugovi, pogotovo ne oni koji dolaze iz redova onih koji u svom bliskom radnom okruženju ne trpe pripadnike drugih nacija. Imamo primjer MUP-a FBiH u kojem je, od 5 rukovodećih pozicija, triju pozicija pomoćnika ministra, tajnika Ministarstva i pročelnika Ureda ministra, apsolutno svih pet iz reda naroda kojemu pripada ministar”, rekao je Hoffmann.

Profesionalnost, prije svega

Zakonom o unutarnjim poslovima definirano je da iz reda istoga naroda ne mogu biti ravnatelj FUP-a i ministar unutarnjih poslova. Upitan može li zamisliti situaciju po kojoj bi angažirao Specijalnu policiju protiv drugoga naroda, Hoffmann odgovara da je čitav svoj radni vijek, više od 25 godina u raznim policijskim agencijama, te da je rukovodio isključivo na temelju zakona, bez obzira na nacionalnost onih na koje se određene odredbe zakona odnose.

-Diplomirani sam pravnik i s te strane dosljedno sam provodio zakonske odredbe. Ako ja budem ravnatelj FUP-a, isključivo ću se rukovoditi Zakonom o unutarnjim poslovima, kazao je Hoffmann.

Govorio je Hoffmann i o prioritetima u radu ako bude izabran na čelo FUP-a.

– Najprije bih se želio upoznati s unutarnjom situacijom u FUP-u, zatim sa stanjem kaznenih prijava koje su podnesene preko ove policijske agencije. Uz to, intenzivno bih radio na osuvremenjavanju FUP-a i njegovu promicanju u vrhunsku agenciju u borbi protiv kriminala. Važno je popraviti kvalitetu rada postojećih sektora, posebice dodatnom izobrazbom i obukama tih policijskih kadrova uz potporu naših međunarodnih partnera, rekao je Hoffmann.

BiH ima veliki broj policijskih agencija. Hoffmann smatra da one nisu prepreka i smetnja jedna drugoj.

“BiH ima složen sigurnosni sustav. Od razine države, gdje imamo tri policijske agencije, imamo dva entitetska MUP-a i policije, MUP Distrikta Brčko te deset županijskih MUP-ova. Uz dobru koordinaciju i međusobno uvažavanje sukladno propisanim mjerodavnostima moguće je dodatno popraviti našu sigurnosnu situaciju”, rekao je Hoffmann.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 03:37