StoryEditor
2023. KAO PREDPANDEMIJSKA 2019.

Hodočasnici se u velikom broju vraćaju u Međugorje, stižu Talijani, Poljaci, Amerikanci,…

Piše desk  /  16.06.2023., 16:41h

Hodočasnici se ponovo vraćaju u Međugorje i to u velikom broju, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis direktor turističke agencije G-tour Međugorje Davor Ljubić.

– Najkraće rečeno Međugorje se vratilo u normalu, broj hodočasnika je negdje približan broju iz predpandemijske 2019. Vraćaju se Talijani. Poljaci su naravno najbrojniji, poslije Hrvata, i hodočasnika iz BiH, zatim slijede Irci, Španjolci, Slovenci, Ukrajinci,kojih ima dosta unatoč ratu kod njih, Rumunji, Mađari, Česi,.. kaže Ljubić za HMS.

Amerikanci stižu letovima iz New Yorka za Dubrovnik

Direktor G-toura ističe kako ga posebno raduje dolazak hodočasnika iz prekooceanskih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država zahvaljujući uspostavi izravne zračne veze između Dubrovnika i New Yorka.

-U srpnju se uspostavlja zračna linija s Libanonom i Sicilijom, tako da očekujemo dolazak hodočasnika i iz tih destinacija, a Talijani nam dolaze i letovima Aeroitalija iz Forlija za Mostar, kaže sugovornik HMS-a.

Upitan koliko uspostava zračne veze između Mostara i Zagreba utječe na dolazak hodočasnika, Ljubić kaže kako tu liniju najviše koristi naša dijaspora za dolazak u Hercegovinu, a onda i u Međugorje.

Za godišnjicu ukazanja očekuje se 10.000 hodočasnika

Očekuje da će cijela ova godina biti uspješna za Međugorje.

-Nemamo točno podatke jer se ne vodi službena evidencija. Međugorje u hotelima, pansionima i apartmanima raspolaže s 12.000 do 13. 000 kreveta. Kapaciteti nisu sto posto popunjeni, ali evo usporedbe radi za godišnjicu ukazanja očekujemo oko 10.000 hodočasnika, kaže direktor G-toura.

Napominje kako upravo u ovom trenutku u Međugorju borave djeca iz Palestine, kojima je osiguran petodnevni besplatni boravak. Oni su sad u obilasku schoping centra Mepas u Mostaru, a potom idu u obilazak franjevačke crkve.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:00