StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Hoće li Schmidt čekati političare: Obećali mu dogovor oko Izbornog zakona u veljači, on najavio nametanje do kraja tjedna

Piše desk  /  19.01.2024., 12:54h

Visoki predstavnik Christian Schmidt u razgovoru koji je dao prije nekoliko dana za Večernji list BiH najavio je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH ukoliko ne dođe do dogovora između političara do kraja ovog tjedna.

Sve se činilo da će se ići u tom smjeru svega dan prije prije sastanka državne koalicije u Laktašima, prenosi Avaz.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u srijedu nakon ročišta u Sudu BiH davao izjave na osnovu kojih se činilo da neće biti bilo kakve kooperativnosti. Najavljivao je da će insistirati na na zakonu VSTV-u i Ustavnom sudu BiH, odnosno izbacivanju stranih sudaca.

Vezano za tehničke izmjene Izbornog zakona govorio je da su stranci s ljudima iz SIP-a kupili milijunske aparate te da se zbog toga inzistira na ovakvom rješenju.

U isto vrijeme u Konjicu se održavao sastanak trojke, gdje su se od sva tri lidera stranaka Nermina Nikšića (SDP), Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Forte (NS) mogle čuti poruke pesimizma, odnosno da ne vjeruju da će doći do bilo kakvog rješenja.

Jučer je sve bilo pod velom tajne – znalo se da će se održati sastanak, ali gdje i kada nije bilo poznato. Uprkos potpunom pesimizmu u večernjim satima stiže priopćenje iz redova SNSD-a.

Poručuju da je napravljen značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tijekom veljače. Naglasili su i da su se politički lideri obavezali na konstruktivne partnerske sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku.

Dosta nejasnih stvari

No, dosta toga nije jasno u samom priopćenju. Nije nigdje navedeno hoće li se u veljači finalizirati tehničke izmjene Izbornog zakona ili kompletno zakonsko rješenje koje će podrazumijevati implementacije svih presuda.

Nije jasno ni da li je odluka s jučerašnjeg sastanka usaglašena sa Uredom visokog predstavnika. Odnosno, postavlja se pitanje hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt biti spreman da čeka veljaču i tako pređe preko svojih riječi.

S druge strane, u OHR-u su vjerovatno svjesni da bi iz SNSD-a uslijedile brojne opstrukcije na europskom putu ukoliko bi se nametnulo rješenje.

Ono što je sasvim sigurno je to da je sada sve na jednoj osobi.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:18