StoryEditor

Hoće li od siječnja 2020. građanima BiH biti uveden dodatni porez od 10 posto?

Piše D  /  08.01.2020., 12:01h

San svakoga je da prikuplja poreze u ime države, oporezuje sve građane i tako se obogati. Ipak, u normalnom svijetu takvu privilegiju ima samo država. Budući da je BiH po svemu posebna i jedinstvena, nedavno smo došli u situaciju da ovdje nove poreze uvode i nameću privatne kompanije.

Točnije, grupacija Telemach je svim gledateljima televizije u BiH uvela dodatni porez od 10 posto od iznosa prosječne pretplate na kablovsku TV koji, kako su u Telemachu zamislili, trebaju prikupiti svi operateri od građana BiH, odnosno korisnika kablovske TV u BiH, i uplatiti ga na račun ove kompanije. Koja je uzgred iz Luksemburga. Na taj način „Telemach“ planira na godišnjem nivou iz džepova građana BiH zgrabiti više 13 000 000 KM, piše srpskacafe.com.

Ali krenimo od početka.

Grupacija Telemach je već prošle godine, za potrebe ostvarenja tog plana, kupila Pink BH i promijenila mu ime u Nova BH. Nakon toga se u javnosti pojavila obavijest sa zahtjevom da svaki građanin treba platiti dodatnih 10 posto na iznos kablovske pretplate za potrebe Nova BH. Korisnicima kablovske TV je zaprijećeno da oni koji odbiju platiti taj “porez”, neće moći gledati sportska natjecanja, između ostalih i reprezentacija, ali i pojedinačnih sportaša iz BiH.

Iz Telemacha su pozvali kablovske operatere da moraju, u ime građana/korisnika, po svakom korisniku naplatiti 1,40 KM mjesečno, što praktično iznosi 10 posto dodatnog iznosa na prosječnu mjesečnu pretplatu za kablovsku televiziju.

I to samo za jedan program – Nova BH. Podsjećanja radi, prosječan operater sada ima 200 kanala koju korisnik plaća u prosjeku 14 KM. Nova BH je sama sebi odredila cijenu od 1,40 KM.

Za razliku od Slovenske agencije za komunikacije AKOS, Regulatorna agencije za komunikacije u BiH, skraćeno RAK, je dozvolila Telemachu da naplaćuje program i zadrži nacionalne frekvencije, što je presedan.

Presedan je to da netko, tko je dobio na javnom pozivu navedene frekvencije s obaveznom ponudom da besplatno emitira taj program građanima cijele BiH, sada taj isti nacionalni resurs BiH zloupotrebljava i prodaje taj TV sadržaj građanima BiH. Štoviše, RAK BiH je pred najavu Telemacha da će naplaćivati te programe velikom brzinom organizirala izmjene Pravilnika koje bi omogućile Telemachu takvu naplatu, ali taj Pravilnik još uvek drži u ladici.

Vrlo je čudna uloga RAK-a BiH koji je dozvolilo Telemachu da preuzme Pink BH i naknadno mu dozvolio da naplaćuje taj program građanima BiH, dok u isto vrijeme koristi nacionalne frekvencije koje se tretiraju kao prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine. U identičnoj situaciji je slovenska agencija za komunikacije AKOS na pokušaj grupacije Telemach da to isto učini i u Sloveniji (s popularnim TV kanalima „POP TV“ i „Kanal A“) kada je uvjetovala naplaćivanje tih kanala vraćanjem njihovih nacionalnih frekvencija, što su isti i napravili, te vratili frekvencije.

Međutim, čak i pored toga je slovensko Konkurencijsko vijeće AVK zabranilo Telemachu da kupi te kanale i posljedično spriječilo Telemach da uvede dodatni porez građanima. Tako radi država kada misli na interese građana.

Grupacija Telemach je računala na to da u BiH ima lagan posao po tom pitanju, jer RAK BiH neće spriječiti takvo postupanje, čak naprotiv (a što se do danas pokazalo kao istinito). Uz to su računali da će tri nacionalna telecoma lakoćom uvjeriti svojim „argumentima” da svoje korisnike „dodatno oporezuju“ za 1,40 KM, prikupe taj novac i uplate ga grupaciji Telemach, usput rečeno, na račune u Luksemburg.

Očito je da su HT Eronet i Mtel, kao dva od ukupno tri nacionalna telecom operatera, rekli odlučno “ne” takvom “uvjeravanju i argumentima” te odbili građane dodatno oporezivati, nego su u svojim mrežama jednostavno ugasili Nova BH. Koliko god se činilo da su građani izgubili jedan TV program, evidentno je da je poslana vrlo jasna poruka da nacionalni telecomi neće uzimati novac iz džepova građana, odnosno korisnika, a zarad interesa privatne firme iz Luksemburga.

Sada, kada korisnici nemaju Nova BH i kada je uvođenje poreza od 10 posto spriječeno u Hercegovini i Srpskoj, RAK BiH treba objasniti građanima zašto je dozvolila korištenje nacionalnog resursa (zemaljska frekvencija na teritoriju cijele BiH) na području većeg dijela Hercegovine u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj TV kući Nova BH, kada građani ne mogu primati TV program Nova BH?

Kako se neslužben doznaje, jaka su lobiranja grupacije Telemach da BH Telecom pristane prikupljati dodatni porez za svog glavnog konkurenta Telemach i da svakom građaninu, odnosno korisniku, svaki mjesec uzme iz džepa dodatnih 1,40 KM i pošalje ih u Luksemburg, iako za to ne postoji nikakva pravna osnova. Slovenija je najbolji primjer kako se to jednostavno uradi i ne dozvoli, ali pod uvjetom da država želi jasno i beskompromisno zaštititi svoje građane.

Hoće li BH Telecom moći skupiti snage da kaže Telemachu “ne”, u situaciji kada mu je RAK BiH okrenuo leđa na način da indirektno potpomaže Telemachu, a s krajnjim rezulatom da se novac građana iz Federacije putem BH Telecoma prelije na račune grupacije Telemach?

Gašenje Nova BH u Hercegovini i Srpskoj te (za sada) šutnja BH Telecoma daje nadu da će tri nacionalna telecoma možda prvi put udružiti snage i zaštiti interes građana.

Hoće li napokon i ovu državu ogrijati sunce pa da se makar jednom uspije suprostaviti “dodatnom oporezivanju” građana BiH u iznosu od čak od 10 posto na uslugu kablovkse televizije u situaciji kada onaj koji je trebao da zaštiti interese građana to očigledno nije htio, niti želio napraviti?

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:48