StoryEditor

HNK Mostar izvodi ‘Stepskog vuka‘ na Svjetski dan kazališta

Piše desk  /  26.03.2024., 14:33h

Svjetski dan kazališta Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru obilježit će u srijedu, 27. ožujka, izvedbom "Stepskog vuka" u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, s početkom u 20 sati.

Roman "Stepski vuk" objavljen je 1927. godine, a govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu. Svi likovi iz romana zapravo su Harry Haller, dio njegove podsvijesti, zaboravljeni i žele provaliti van. U tom smislu efektno djeluju i kostimi u predstavi koji su također "glumci", odnosno, to su slojevi koje likovi skidaju sa sebe. Ono što "Stepski vuk" u ovoj inscenaciji predstavlja dinamična je kohezija igre, eksperimenta, fizičkog kazališta i vizualnog bogatstva koje ima svoje uporište u suvremenoj teatarskoj estetici, priopćeno je iz HNK Mostar.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Bojan Beribaka, Jadranka Popović Miljko i Ivan Nevjestić.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta uvijek ide i s međunarodnom porukom, čiji je autor ove godine norveški pisac i dramatičar Jon Fosse.

"Umjetnost, dobra umjetnost, na svoj prekrasan način uspijeva spojiti krajnje jedinstveno i univerzalno, omogućuje nam da ono što je različito doživimo kao univerzalno. Čineći to, umjetnost probija granice jezika, zemljopisnih predjela, zemalja, okuplja ne samo svačije pojedinačne osobine, nego i pojedinačne osobine svake skupine ljudi. Spojimo pojedinačno s univerzalnim kroz umjetnički izričaj: ne otklanjajući njegovu specifičnost, već naglašavajući tu specifičnost, dopuštajući onome što je strano i nepoznato da jasno zasja. Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao rat i mir - upravo je tako jednostavno. Umjetnost je mir", dio je navedene poruke.

Poruku će na dan izvedbe pred publikom pročitati glumac HNK Mostar Miro Barnjak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:46