StoryEditor
ludost

Histerija u pojedinim srpskim tabloidima: "Sprema li Hrvatska raketni napad na Srbiju!?"

Piše desk  /  20.02.2022., 07:56h
Nakon što je protekle srijede zavidna količina vojne opreme iskrcana na otoku Mljetu, a sustav MOL ili mobilni lanser RBS15, koji inače nosi projektile velikog dometa, dopremio desantni brod minopolagač Krka, pristižu pomalo panične reakcije i senzacionalistički naslov iz susjedstva.

Naime, srpski mediji počeli su postavljati u naslovima pitanja poput “Sprema li se to Hrvatska napasti Srbiju”, navodeći i da “pojedini hrvatski mediji nagađaju da je Hrvatska nabavila švedske RBS-15, varijanta MK3, kojima mogu gađati ciljeve na zemlji i vodi i izvan granica Republike Hrvatske”. Pitaju se u članku i “Koliko je ovo točno”, kao i “Prijeti li Srbiji raketni napad hrvatske vojske”.

Naveli su još i kako su stanovnici Mljeta zabrinuti zbog događaja, o čemu je predsjednik Zoran Milanović rekao:

“To nije za javnost, 800 stanovnika Mljeta nisu zbog toga zabrinuti, nema razloga za zabrinutost. Vojska je prisutna na Mljetu, sve je mirno, sve je u redu. O ostalom će vas, ako ne spavaju, obavijestiti Ministarstvo obrane.”

To se potom i dogodilo, pa je MORH objavio i priopćenje o događaju:

“U četvrtak 17. veljače 2022., desantni brod minopolagač Krka upućen je na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet. Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa“, priopćeno je.

Portal Alo objavio je članak pod naslovom “NA MLJETU ISKRCANA VOJSKA I RAKETNI SISTEM! Milanović: “Obavestiće vas ako ne spavaju!” Ostrvljani zabrinuti, načelnik ništa ne zna”

Portal Srbija Danas objavio je svoj članak pod naslovom: “DA LI SRBIJI PRETI RAKETNI NAPAD HRVATSKE VOJSKE? Na ostrvo Mljet stigao brod sa ogromnom količinom vojne opreme”, dok su i Vesti.rs objavile jednako.

Međutim, Srbija Danas dala si je truda te napravio i video o događaju, s detaljnim objašnjenjima, koji možete pogledati ispod.

Zanimljivo, nijedan od portala nije prenio MORH-ovo priopćenje o događaju, piše dnevno.hr.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 05:16