StoryEditor
izbori u hrvatskoj

HDZ uvjerljivi pobjednik izbora u Hrvatskoj. Plenković: "Od četvrtka ujutro krećemo u formiranje nove većine"

Piše desk  /  18.04.2024., 09:16h

HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora s osvojenim 61 mandatom, slijedi ga SDP s 42 mandata, dok Domovinski pokret odnosi 14, Most 11, a Možemo 10 mandata.

Pobjednički govor održao je predsjednik stranke Andrej Plenković.

"Zahvaljujem svim biračima i sugrađanima koji su, zahvaljujući Milanoviću, održani u ovaj bizaran dan. Ono što je bitno je da je HDZ treći put zaredom pobijedio na parlamentarnim izborima. Još važnije da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću Vladu. Želim čestitati svim drugim političkim strankama, koje su poražene od HDZ-a, na povjerenju i mandatima koji su im povjerili hrvatski građani, a mi ćemo nastaviti našu politiku koja je proteklih osam godina zaštitila građane od kriza, očuvala gospodarstvo, imajući na umu da su izbori održani u zahtjevnim okolnostima, drugo je da smo kampanju vodili u kontekstu kršenja Ustava", kazao je.

Istaknuo je da ga zabrinjava da i nakon što su ih treći put porazili, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazi nacionalnog spasa.

"Mi ćemo voditi računa o interesima Hrvatske, a hrvatsko gospodarstvo ima jedan ključni interes - jamčenje stabilnosti, formiranje nove većine što prije i nove vlade", dodao je Plenković.

"Zahvaljujući svima koji su pridonijeli ovoj velebnoj pobjedi želim zahvaliti, predlažem da se sada malo i zabavimo jer vrijeme je pobjede i slavlja", kazao je Plenković.

Rezultate je ranije prokomentirao Ivan Malenica.

"Rezultati su dobri, riječ je o trećoj uzastopnoj pobjedi HDZ-a na čijem je čelu Andrej Plenković. Brojna su postignuća i kroz kamanju smo imali afirmativnu retoriku s pojašnjavanjem brojnih postignuća koje smo napravili i to su građani prepoznali. Moram istaknuti da je u zadnje četiri godine od ukupno 500 zakona njih 111 bilo predloženo od Ministarstva pravosuđa i uprave, to je velika normativna aktivnost. Zakon o plaćama koja je obuhvatila 250 tisuća službenika i namještenika s povećanjem plaća. Zadovoljan sam kako je mandat odrađen", rekao je. "Ne očekujem nekih problema sa sastavljanejm parlamentarne većine", kazao je te dodao kako dalje imaju potporu hrvatskih birača.

Prve službene rezultate komentirao je Branko Bačić.

"Pokazali smo snagu stranke. To je prije svega rezultat naših postignuća", rekao je.  "Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u Vladu i nove partnere", kazao je Ivan Anušić. Upitan i na to hoće li partner biti Domovinski pokret. "Prirodno nameće se da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako sa Možemo ne možemo slagati Vladu", istaknuo je. "Ono što možemo reći da je HDZ relativni pobjednik izbora, razlika je već sada veća. Vjerujem da će rezultat biti o bolji, kampanja je bila kratka i iscrpna. Pričekajmo rezultate, vidjet ćemo kakvi će biti službeni rezultati", kazao je Oleg Butković.

Hoće li ići s DP-om?

Prve službene rezultate komentirao je Ivan Anušić.

"Pričekao bih konačne rezultate, prema sadašnjim rezultati stojimo jako dobro. U svojim sam prvim izborima rekao sam da je HDZ uvjerljivi pobjednik ovih izbora. Pokazali smo snagu stranke. To je prije svega rezultat naših postignuća", rekao je.

"Izlazne ankete su izlazne ankete. Kao i one što su bile prije, koje su nam davale nešto malo više nego ove ankete. Vjerujem da ćemo se penjati kako bude prolazilo vrijeme i kako budu stizali konkretni prebrojani listići. Vjerujem da ćemo ići na 61-62 mandata", istaknuo je Ivan Anušić. 

"Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u Vladu i nove partnere", kazao je Ivan Anušić. Upitan i na to hoće li partner biti Domovinski pokret.

"Prirodno nameće se da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako sa Možemo ne možemo slagati Vladu", istaknuo je.

"Ono što možemo reći da je HDZ relativni pobjednik izbora, razlika je već sada veća. Vjerujem da će rezultat biti o bolji, kampanja je bila kratka i iscrpna. Pričekajmo rezultate, vidjet ćemo kakvi će biti službeni rezultati", kazao je Oleg Butković.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:18