StoryEditor
prelet rafalea

HDZ odgovorio Milanoviću: "Nije se bunio dok su ruski MiG-ovi letjeli iznad Zagreba"

Piše desk  /  02.04.2024., 13:04h

HDZ je u utorak odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je dan ranije izjavio da neće dopustiti prelet borbnih zrakoplova Rafalea iznad Zagreba.

‘‘NATO je ogromna organizacija. Republika Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga nećemo zavaljati, ali se treba posvetiti sebi, svom naoružanju. Rafalei neće riješiti ništa, oni su skupocjena cipela, ali druga noga je još u opanku", kazao je predsjednik. 

Dodao je kako su avioni lijepa stvar. "Trebali su poslužiti kao predizborni trik, ali izgleda da neće‘‘, kazao je Milanović. Nije propustio podsjetiti kako je upravo on zabranio prelet Rafalea iznad Zagreba, a usput je dodao da će to i dalje zabranjivati dok god je predsjednik.

"Milanović se nije bunio dok su ruski MiG-ovi letjeli iznad Zagreba. Očito mu ne smetaju preleti, nego nešto drugo - to što naša Vlada RH, unatoč svim njegovim opstrukcijama i provokacijama, i dalje zamjenjuje zastarjelu sovjetsku vojnu tehnologiju onom zapadnom i suvremenom, kompatibilnom s NATO", pišu iz HDZ-a.

"Nipošto slučajno, Milanović je opet nasrnuo na borbene zrakoplove Rafale 1. travnja, upravo na 15. obljetnicu ulaska u NATO. Poručujemo mu da ćemo i u trećem mandatu u Banskim Dvorima nastaviti s modernizacijom pobjedničke Hrvatske vojske! Ustrajno, sigurno i pouzdano", završili su iz vladajuće stranke.

Podsjetimo, Milanović je u ožujku 2022. godine izdao  zapovijed tadašnjem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.  Tjedan prije, provedena je zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Nakon toga je Milanović, poručili su iz Ureda predsjednika, naložio načelniku Glavnog stožera OSRH "da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba". Naravno, zrakoplovi su letjeli i prije i nakon ove epizode javnoe manifestacije mišiča predsjednika Republike.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:33