StoryEditor
mostar

HAZU BiH traži od Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona: Zar su Hrvati krivci zato što žele biti jednaki s druga dva konstitutivna naroda?

Piše fena  /  13.10.2023., 17:19h

Na sjednici Predsjedništva HAZU-a BiH iskazana je jednoglasna potpora Matici hrvatskoj na pokretanju prijedloga za donošenje Zakona o hrvatskome jeziku.

„Zdušno je pozdravljena odluka Vlade Republike Hrvatske o prihvaćanju prijedloga Zakona i upućivanju u javnu proceduru. Izražena je zahvalnost predsjedniku Matice hrvatske i članovima radne skupine vrhunskim jezikoslovcima na oblikovanju teksta prijedloga Zakona“, priopćeno je iz HAZU-a BiH.

U toj instituciji smatraju kako je Hrvatskoj prijeko potreban Zakon o hrvatskome jeziku zbog „bezobzirnih krivotvorenja, prisvajanja i prekrajanja jezične, književne i uopće kulturne duhovne i materijalne baštine hrvatskoga naroda“.

„Predsjedništvo HAZU-a BiH doživljava donošenje Zakona kao značajno povijesno i kulturno djelo od osobitog nacionalnog interesa. Razumijeva se navlastito kao doprinos zaštiti konstitutivnosti i identiteta Hrvata u BiH. Vrijednost i značenje Zakona za Predsjedništvo HAZU BiH je poput povijesne Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine“, dodaje se u priopćenju.

Predsjedništvo HAZU-a BiH razmatralo je i proces donošenje izmjena Izbornog zakona BiH te je ukazalo na „pojavu ponovnih smicalica, nečasnih igara kako bi se onemogućila, zaustavila i posve razvodnila ustavna odluka o izmjeni Izbornog zakona“.

Stoga su iz HAZU-a BiH pozvali međunarodno zajednicu da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

„Smatramo da Izborni zakon treba promijeniti istim postupkom, na isti način, kako je i nametnut od predstavnika međunarodne zajednice. Zakon nije donesen dogovorom predstavnika naroda pa se onda dogovorom, iskustvo pokazuje, ne može ni promijeniti“, stoji u priopćenju.

U toj instituciji smatraju kako unitarizam i hegemonija, koji su, kako se navodi, već godinama glavna smetnja, razlog nesporazuma i narušavanja dobrosusjedskih odnosa, ne popuštaju nego se sve više podgrijavaju.

„Zar su Hrvati zaista krivci zato što žele biti jednaki s druga dva konstitutivna naroda u pravima i dužnostima, ili možda zbog toga što iskreno zagovaraju euroatlantske integracije BiH? Ili su krivci što su obranili svoja ognjišta, iako prepolovljeni, ostali u svojoj domovini, u svojem jeziku, svojoj tradiciji, kulturi, vjeri, običajima i u zapadnoeuropskom kulturnom krugu?“, stoji na kraju priopćenja za javnost HAZU-a BiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:17