StoryEditor
rat izraela i hamsa

Hamas: "Ne pristajemo na sporazum o razmjeni zarobljenika bez potpunog prekida vatre"

Piše desk  /  20.02.2024., 10:53h

Palestinska militantna skupina Hamas naglasila je u ponedjeljak da će prihvatiti sporazum o razmjeni zarobljenika s Izraelom samo ako pristane na potpuni prekid vatre i ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

- Povratak (izraelskih) okupatorskih zatvorenika ima tri cijene. Prva je olakšanje povratka naših ljudi u normalan život. Druga je okončanje agresije, a treća je prava razmjena zarobljenika u kojoj bi bilo oslobođeno naših 10.000 zatvorenika u izraelskim zatvorima - rekao je Khalil al-Hayya, član političkog biroa grupe, u intervjuu za katarsku "Al Jazeera TV".

Rekao je da se za genocid optuženi Izrael odbija povući iz Gaze i ne dozvoljova raseljenim Palestincima povratak domovima.

U subotu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao Hamasov prijedlog o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika kao "zabludu".

- Netanyahu se prošlog tjedna povukao na ono što je pristao u pariskim novinama", rekao je al- Hayya.

Prema palestinskom izvoru, Hamas je 7. veljače predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum razrađen je na prošlomjesečnom sastanku najviših dužnosnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Izrael vjeruje da su 134 Izraelca zarobljena u Gazi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. listopada ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. siječnja presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, zbog izraelske ofenzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 21:41