StoryEditor
Glavni tajnik UN-a

Guterres pozvao donatorske zemlje da zajamče dotok pomoći Gazi nakon što je nekoliko država obustavilo financiranje agencije za Palestince

Piše hina  /  28.01.2024., 09:15h

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je donatorske zemlje da zajamče dotok pomoći Gazi nakon što je nekoliko država obustavilo financiranje agencije za Palestince zbog tvrdnji da je nekoliko pripadnika njezina osoblja sudjelovalo u napadima 7. listopada.

Dok se produbljuje spor oko agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA-e, zbog teških borbi u opkoljenom Pojasu Gaze još više ljudi prisiljeno je bježati na jug prema egipatskoj granici.

UNRWA je u petak priopćila da je otpustila nekoliko zaposlenika zbog neodređenih optužbi Izraela o umiješanosti dijela njezina osoblja u Hamasov napad 7. listopada.

Donatori, uključujući Njemačku, Britaniju, Italiju, Australiju i Finsku, jučer su slijedili primjer Sjedinjenih Država, koje su rekle da su zbog optužbi obustavile dodatno financiranje agencije.

"Premda razumijem njihovu zabrinutost - i sam sam bio užasnut tim optužbama - snažno apeliram na vlade koje su obustavile svoje doprinose da barem zajamče kontinuitet operacija UNRWA-e", rekao je čelnik UN-a Antonio Guterres u priopćenju jučer navečer.

Guterres je obećao da će pozvati na odgovornost "svakog zaposlenika UN-a umiješanog u teroristička djela" nakon sumnje da su neki djelatnici agencije za izbjeglice umiješani u napade na Izrael.

"Svaki zaposlenik UN-a umiješan u teroristička djela snosit će odgovornost, uključujući kazneni progon", rekao je čelnik UN-a u priopćenju. "Tajništvo je spremno surađivati, u skladu s uobičajenim procedurama tajništva za takvu suradnju, ​​s nadležnim tijelom koje može kazneno goniti pojedince."

U isto vrijeme, rekao je, "deseci tisuća muškaraca i žena koji rade za UNRWA-u, mnogi u nekim od najopasnijih situacija za humanitarne djelatnike, ne bi trebali biti kažnjeni. Nasušne potrebe očajnog stanovništva kojem služe moraju biti ispunjene". 

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je čelnika UNRWA-e Philippea Lazzarinija da podnese ostavku nakon što je ranije rekao da to tijelo "mora biti zamijenjeno agencijama posvećenim istinskom miru i razvoju" nakon najkrvavijeg rata u Gazi.

"Gospodine Lazzarini, molim vas, podnesite ostavku", rekao je Katz na društvenoj platformi X jučer navečer kao odgovor na objavu čelnika UNRWA-e u kojoj je upozorio da rezovi financiranja znače da je operacija agencije u Gazi blizu kolapsa.

Hamasov napad na Izrael 7. listopada rezultirao je s oko 1140 mrtvih, uglavnom civila, prema službenim podacima AFP-a. Militanti su također zarobili oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je oko 132 ostalo u Gazi, uključujući tijela najmanje 28 mrtvih zarobljenika.

Izraelska vojska je u ofenzivi koja je uslijedila ubila najmanje 26.257 ljudi, većinom žena i djece, u Gazi, prema ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas na tom području.

Izrael u Khan Younisu jučer ubio brojne militante

Dugo zategnuti odnosi između Izraela i UNRWA-e naglo su se pogoršali nakon što je tijelo UN-a osudilo izraelsko tenkovsko granatiranje u kojemu je u srijedu pogođeno sklonište za raseljene osobe u glavnom južnom gradu Gaze Kan Junisu.

Rečeno je da se u skloništu nalaze deseci tisuća raseljenih i da je u tenkovskom granatiranju ubijeno 13 ljudi.

Izraelska vojska obećala je temeljitu analizu, ali je također rekla da ispituje mogućnost da je to "rezultat vatre Hamasa".

Izraelska vojna kampanja sada je usredotočena na Kan Junis, rodni grad vođe Hamasa u Gazi Jahje Sinvara, gdje su jučer ubijeni brojni militanti.

Ondje je preko noći bilo teških sukoba, uključujući minobacačke granate militanata na izraelske tenkove, rekla su oružana krila Hamasa i Islamskog džihada.

Rakete su ispaljene i na južni Izrael, rekli su, a borbe su se vodile u nekoliko četvrti grada Gaze i sjevernije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se suočava sa sve većim pritiskom u zemlji zbog načina na koji se nosi sa sukobom, udvostručio je svoje obećanje da će eliminirati Hamas iz opkoljene Gaze.

"Ako ne eliminiramo teroriste Hamasa... sljedeći masakr samo je pitanje vremena", rekao je u televizijskoj izjavi jučer.

Stručnjaci su za AFP rekli da se Netanyahuovo nepokolebljivo obećanje da će eliminirati Hamas unutar njegove ratne vlade sve više smatra nekompatibilnim s vraćanjem talaca držanih u Gazi.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 06:06