StoryEditor
Ministrica civilnih poslova

Gudeljević potpisala sporazum: "BiH pristupila programu Horizon Europe"

Piše desk  /  22.12.2021., 19:08h
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, danas je u ime Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizont Europa - Okvirni program za istraživanje i inovacije. U ime EU Sporazum je potpisala EU komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, gđa Mariya Gabriel.

Sporazum se primjenjuje od 1. siječnja

Sporazum se primjenjuje od 1. siječnja 2022. godine. Potpisivanje Sporazuma otvara našoj akademskoj zajednici i kompanijama europske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi eura za period 2022.-2027. godina.

Organizacije iz Bosne u Hercegovine sudjeluju u projektima i konkursima Horizont Europa pod jednakim uvjetima kao i organizacije iz zemalja članica Europske unije. Uspjeh organizacija iz BiH zavisi od kvaliteta predloženih projekata i vještina u povezivanju s međunarodnim partnerima.

Sporazum predstavlja okvir za povećanje saradnje u istraživanju i inovacijama kako bi se stvorile nove mogućnosti za rast, konkurentnost i radna mjesta. Sudjelovanje u Horizont Europa će olakšati mobilnost naučnika, jačati istraživanje i pomoći integraciju u Europski istraživački prostor.

Horizont Europa sastavljen od tri glavna stuba programa

Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano nastoji preduzeti mjere za otvaranje Bosne i Hercegovine za međunarodne naučne-istraživačke projekte, a kroz Horizont Europa daje se poseban naglasak na saradnju u okviru Europske unije. Ovaj program je prilika da se surađuje s najboljim naučnicima u Europi.

Horizont Europa je sastvljen od tri glavna stuba programa: Izvrsnost u nauci, Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost, i Inovativna Europa.

Pored Bosne i Hercegovine, EU je potpisala Sporazum o pristupanju programu Horizont Europa sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom, Izraelom i Gruzijom.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 11:55