StoryEditor

Grubeša pozvao na usvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina

Piše D  /  18.10.2019., 03:10h

- Žalosti me, pa moram reći i ljuti, činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu - istaknuo je Grubeša govoreći o dokumentu koji nije usvojen već više od godinu. 

Grubeša je za "Glas Srpske" rekao da je u izradi ove strategije sudjelovala radna grupa sastavljena od stručnjaka i da su taj dokument podržali i međunarodni promatrači te predstavnici Europske komisije. 

- Ona se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete - naveo je Grubeša i izrazio uvjerenje da će provođenje ove strategije, nakon što bude konačno usvojena, doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve.

Istaknuo da je žalosno i nepotrebno da pojedini članovi Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina istupaju iz tog organa kako bi natjerali Vijeće ministara u tehničkom mandatu da konačno izvrši svoju obavezu.

- Potrebno je da oni koji su do sada blokirali usvajanje objektivno sagledaju ovaj dokument i prestanu s politiziranjem, te priznaju da je prosto neznanje i lobiranje imalo za posljedicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci koje na kraju krajeva nitko sve ovo vrijeme ni ne navodi - rekao je Grubeša.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:06