StoryEditor
hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman: "Pozvat ću na deeskalaciju u Crvenom moru"

Piše hina  /  22.01.2024., 11:35h

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Bruxellesu kako je potrebno pozorno pratiti stanje u Crnoj Gori kako bi ta država ostala na europskom putu.

Grlić Radman je uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica najavio da će “naglasiti potrebu za pozornim praćenje razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na europskom putu”.

Glavne teme sastanka šefova diplomacije država članica EU-a su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini i vojnoj potpori u njezinu ratu s Rusijom.

"Zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU-a"

Grlić Radman je rekao da “zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU-a”. Spomenuo je sutrašnji posjet predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog Marka Ruttea Sarajevu.

“Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u ožujku”, rekao je Grlić Radman.

"Pozvat ću na deeskalaciju u Crvenom moru"

Najavio je da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.

Što se Ukrajine tiče, rekao je da potpora EU-a mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Europski mirovni instrument (EPF).

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 01:15