StoryEditor
Giorgos Gerapetritis

Grčki šef diplomacije u Zagrebu: "Vrijeme je da BiH otvori pregovore s EU"

Piše hina  /  19.03.2024., 12:40h

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina započne pristupne pregovore s Europskom unijom, rekao je u utorak grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

„Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina započne pregovore o pristupanju Europskoj uniji”, rekao je Gerapetritis u Zagrebu, nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen prošli tjedan iz Strasbourga poručila da će to tijelo Europskom vijeću preporučiti otvaranje pregovora. Vijeće se sastaje u četvrtak i petak u Bruxellesu. 

Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo što Atena dijeli mišljenje Zagreba, pa naglasio kako bi pozitivna odluka za BiH „dala dodatno ohrabrenje”  našoj zemlji, ali i drugim državama zapadnog Balkana, kao i „dodatno ojačala pozicioniranje Europske unije na ovom području”.

Gerapetritis je naglasio kako eurointegracija tih zemalja služi kao „katalizator mira i stabilnosti u našoj regiji”, a da se kandidatkinje na tom putu treba procjenjivati prema individualnim zaslugama. 

Kao najvažnije postignuće Europske unije naveo je „dugotrajan mir na kontinentu”. On se ne smije uzeti zdravo za gotovo, upozorio je grčki ministar, kazavši kako se situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini mogu preliti i na druge dijelove svijeta. 

„Tenzije na Crvenom moru mogu značajno utjecati na opskrbne lance i sigurnost navigacije, a na kraju i na cijene za potrošače. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi”, kazao je grčki ministar, referirajući se na važan pomorski prolaz u kojem jemenski hutisti napadaju trgovačke brodove, prosvjedujući protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze. 

Dvojica ministara ocijenila su kako Hrvatska i Grčka odlično surađuju u međunarodnim organizacijama poput EU-a i NATO-a, ali i u nizu inicijativa poput SEECP-a, Berlinskog procesa, Triju mora, Jadransko-jonske inicijative i Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju. 

Gerapetritis je naglasio kako će „vrlo brzo” tako surađivati i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojoj se Hrvatska želi pridružiti. 

Grlić Radman je pozdravio „dobru i produktivnu gospodarsku suradnju” dviju država, s nadom da će doći do njezinog osnaživanja na području energetske i prometne infrastrukture, posebno na projektima poput uspostave Jadransko-jonskog plinovoda ili završetka jadransko-jonske autoceste. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:44