StoryEditor
sdp

Grbin: Konstituiranje Sabora s antihadezeovskom većinom je apsolutni prioritet

Piše hina  /  22.04.2024., 16:08h

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je u ponedjeljak da im je trenutno "apsolutni prioritet" konstituiranje Sabora s antihadezeovskom većinom koja bi odmah mogla donijeti neke glavne odluke, poput micanja Ivana Turudića i izmjene lex AP-a, za što im ne bi trebala Vlada.

"U ovom je trenutku apsolutni prioritet što prije konstituirati Sabor kako bi se uveo parlamentarni nadzor nad radom Vlade i kako bismo spriječili ovu tehničku Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom", istaknuo je Grbin nakon predaje liste za EU parlament.

Konstituiranjem Sabora, dodao je, može se napraviti ono što su svi govorili u kampanji i iza čega SDP i dalje stoji - kao što je stavljanje izvan snage odluke o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom i promjene lex AP-a.

"Mislim da je pred nama povijesna prilika da Hrvatsku mijenjamo na bolje. A nakon konstituiranja Sabora, Ustav nam daje vremena da sjednemo, razgovaramo i vidimo možemo li naći i kakav modalitet za formiranje vlade", izjavio je Grbin o formiranju vlasti nakon parlamentarnih izbora koji su, istaknuo je, pokazali da dvije trećine građana želi promjenu.

Stranke, koje su dobile povjerenje građana na izborima, pozvao je da se očituju hoće li poštivati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu.

No, odbio je izrijekom reći s kojim je strankama SDP do sada razgovarao o toj inicijativi, te dodao da se iz istupa Možemo! može vidjeti da su to podržali.

"Neću govoriti u ime bilo koje političke stranke, u ime Mosta, DP-a, Suverenista, IDS-a ili bilo koga. Ako oni prihvaćaju našu inicijativu, a ona omogućava da već sutra počnemo ostvarivati stvari o kojima smo svi govorili u kampanji, onda je to nešto što oni trebaju reći. Naša je ponuda na stolu, ali mi razgovore ne prepričavamo. Imena i fotelje u ovom trenutku nisu predmet razgovora, no postat će ako postoji volja da se ovo dogodi", rekao je Grbin.

Poziv je upućen svima, osim jednoj političkoj opciji, a to je HDZ, istaknuo je.

"U ovom trenutku smatram prioritetom da konstituiramo Sabor kako bismo odmah mogli napraviti stvari oko kojih nema prijepora. Što se tiče vlade, nakon toga imamo vremena da razgovaramo o svim modalitetima, a to su većinska vlada, manjinska vlada, ekspertna vlada, HDZ-ova vlada....to su sve opcije koje u ovom trenutku postoje", rekao je Grbin. 

Za Plenkovića je rekao da je "u odlasku" s premijerske funkcije, te da je objavljeno u nekim medijima da je i na odlasku iz Hrvatske.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o svojoj ostavci s čelne pozicije u SDP-u, rekao je da ne misli dati ostavku te da predstoje unutarstranački izbori na kojima će se odlučivati o predsjedniku stranke.  

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 00:22