StoryEditor
Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba: U bolnici "Sveti Duh" uskoro obavljanje pobačaja

Piše hina  /  17.05.2022., 16:30h

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio da će "Sveti Duh" uskoro imati novog predstojnika Ginekologije koji će u toj gradskoj bolnici u kojoj su svi ginekolozi u prizivu savjesti osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja.

Tomašević je podsjetio da je u izbornom programu na temelju kojeg je demokratski izabran za gradonačelnika to i obećao. 

"Tako da idemo dalje prema onome što smo govorili i to je nešto što je i ravnateljica bolnice više puta istaknula da očekuje od novog predstojnika", istaknuo je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

Na pitanje kako će to napraviti kad su svi ginekolozi u toj bolnici u prizivu savjesti, Tomašević je rekao da detalje treba prepustiti ravnateljici. Za zapošljavanje psihologa rekao je da za to suglasnost mora dati i ministar zdravstva.  

Vezano za nalaz zdravstvene inspekcije koja je u toj bolnici u vezi slučaja Čavajda utvrdila nepravilnosti, rekao da se time treba baviti ravnateljica, ali i napomenuo da još uvijek traje unutarnji nadzor koji je pokrenut i prije nego što je došlo do zdravstvene inspekcije.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da su donijeli dvije važne odluke koje se tiču prodaje gradskih stanova i zakupa poslovnih prostora i uputili ih u javno savjetovanje.

Gradske stanove će moći otkupiti jedino branitelji koji u njima borave pet ili više godina i to po cijeni koju će odrediti Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Prodavat će se i oni stanovi koji su u toliko lošem stanju da u njih nema smisla ulagati, koji nemaju obilježja stambenih prostora i oni u kojima je grad suvlasnik.

Odlukom o poslovnim prostorima se početno trajanje zakupa povećava s pet na 10 godina, može se produžiti na dodatnih pet godina, zakup na neodređeno vrijeme više neće biti moguć, a onima koji ga imaju ponudit će se zakup na pet godina. Ukida se mogućnost podzakupa. 

Gradonačelnik Tomašević najavio je da u Skupštinu upućuje izmijenjenu odluku o komunalnom redu kojom će se zgradama koje nemaju mogućnost smještaja spremnika za otpad na vlastitu parcelu omogućiti na javnu površinu postavljanje boksova, a u povijesnoj jezgri postavljanje podzemnih spremnika.

Za boksove će GSKG ponuditi kredite, a podzemne spremnike financirat će Grad.   

Istaknuto je da će Teslina ulica ostati pješačka zona, sličan režim imat će i Vlaška, a najavljena je i realizacija pješačkog prolaza kroz blok Cvjetni.  

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec poručila je da u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upućuju poruku da je Zagreb otvoren i siguran grad, koji različitosti cijeni kao vlastito bogatstvo.

Rekla je da je na Zrinjevcu postavljena klupica u duginim bojama te najavila da će predstavnici grada i ove godine sudjelovati u povorci ponosa.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 12:12