16.05.2021., Zagreb - Izborni stozer kandidata koalicije Mozemo! - Zagreb je NAS! - Zelena alternativa ORaH - Nova ljevica - Za Grad! za gradonacelnika Zagreba Tomislava Tomasevica u Muzeju suvremene umjetnosti. Tomislav Tomasevic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELLSANJIN STRUKIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
štednja

Gradonačelnik Zagreba smanjuje sredstva za manjine, ukida se obilježavanje genocida u Srebrenici

Piše desk  /  27.09.2021., 21:08h
Nakon što je sredinom ove godine preuzeo upravljanje Gradom Zagrebom, Tomislav Tomašević krenuo je u radikalno rezanje troškova. U mjerama štednje najteže bi mogli stradati projekti manjinskih zajednica.

Kako piše portal bošnjačke zajednice Novi Glas Tomašević za iduću godinu predlaže pet milijuna kuna (1,3 milijuna KM) za rad svih nacionalnih manjina, a kako je proračun za nacionalne manjine prethodnih godina bio između 11 i 13 milijuna kuna, prenosi sarajevski Klix.

Toliko je iznosilo čak i u vremenima recesije, pa i pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu i nije padao ispod osam milijuna kuna. Važno je za razumijevanje naglasiti kako se radi o sredstvima održavanja prostorija, plaćama zaposlenih osoba, ali i programima koje manjine održavaju.

Upravo su programi ono što će najviše zaboljeti bošnjačku nacionalnu manjinu kojoj će ovim prijedlogom, ako on prođe na Skupštini, biti onemogućeno održavati projekte kao što je sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, navodi se dalje.

Hvale vrijedni projekti koje je do sada Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo su "Ultramaraton Vukovar - Srebrenica", koji je ove godine doživio svoje deseto izdanje, tu je i konvoj "Da se nikad ne zaboravi", gdje građani Zagreba dobivaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, a ne treba zanemariti niti ostale projekte koji nadilaze granice nacionalne manjine poput "Dana bosanskohercegovačke kulture".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:52