StoryEditor
prometno povezivanje

Grade se novi kilometri autoceste, ambiciozno se najavljuje da će Koridor 5C biti završen za šest godina

Piše desk  /  24.08.2022., 10:47h

Ministar prometa i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz sljedećih šest godina trebao završiti koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti s Europom.

Od sredine rujna ove godine, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na koridoru 5C.

Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

“Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica-Tarčin, odmah nakon petlje Tarčin. Nakon što bude puštena u promet, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prijevoja Ivan uključujući stari tunel Ivan na magistralnoj cesti”, kazao je Lasić.

Lasić ističe kako je Vlada Federacije BiH uspjela u proteklom periodu odgovoriti na brojne izazove i poteškoće na koje je nailazila u radu, prije svega misleći na financijsku stabilnost, osjetljivost na socijalne kategorije, kao i boračku populaciju.

Podsjetimo da su ranije aktivisti upozoravali da završetak koridora 5C do 2028. godine nije realan s obzirom na to da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostupanjske odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

Važno je istaknuti da su ipak vlasti FBiH uvjeravale u jeku pandemije da to neće utjecati na dinamiku radova te da su osigurali financiranje gradnje cijele trase, što nije slučaj s Republikom Srpskom.

Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od EU za izgradnju koridora 5C dosegao iznos veći od pola milijarde eura nakon što je u travnju Europska unija osigurala dodatnu podršku u iznosu od 45,2 milijuna eura bespovratnih sredstva.

Naglasimo da je u posljednjih 20 godina izgrađeno manje od polovine koridora 5C.

Cijeli intervju možete pročitati u printanom izdanju Večernjeg lista.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:33